vrijdag 9 juni 2023
25 C
Paramaribo
15.8 C
Amsterdam
0
(0)

Imkers volgen training over voedselveiligheid

lees ook ...

Platform ISOS streeft naar verbeterde rechten voor mensen me...

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft onlangs het platform Integrale Samenwerking van Organisaties met een Speciale hulpvraag (ISOS) geïnstalleerd. Dit gebeurde in aanwezigheid van minister Bronto...

Tweeëntwintig imkers hebben op woensdag 12 april jongstleden de training ‘Voedselveiligheid’ in het kader van de Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) gevolgd. De training was een initiatief van de afdeling Bijenteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en vond plaats in het SAIS-gebouw.

Het hoofddoel was de bijenteelt in Suriname te brengen naar een hoger niveau zodat de imkers met hun product toegang kunnen verkrijgen tot de internationale markt. De training werd verzorgd door Peter van Oostveen en bestond uit zowel een theoretisch als praktisch gedeelte; het laatste betrof een veldbezoek bij een imker, waarbij er uitleg betreffende voedselveiligheidsaspecten werd gegeven aan de participanten. Farah Debie, coördinator afdeling Bijenteelt, noemde de training ‘erg belangrijk’.

“Aangezien voedselveiligheid een belangrijk aspect is van voedselproductie en -verwerking, zijn bewustwording en training van groot belang om te kunnen voldoen aan internationale normen,” aldus Debie. Zij vind het van wezenlijk belang dat de imkers weten waarop er gelet moet worden bij bijenteelt, daar honing een product is dat geconsumeerd wordt door de mens.

Het waarborgen van de voedselzekerheid en -veiligheid voor zowel de lokale als internationale markten is een belangrijke taak van het ministerie van LVV. Dit wordt onder andere bereikt door het verzorgen van trainingen voor agrariërs om de veiligheid en kwaliteit van agrarische producten te garanderen, door handhaving van de geldende wettelijke voorschriften.

Landbouw-directeur Soedeshchand Jairam vond dat zowel de lokale als de internationale markt worden voorzien. Ook directeur Jairam die de VN Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) bedankte voor haar ondersteuning in het realiseren van dit project, legde de nadruk op de hoge standaarden die vereist zijn bij de verwerking tot eindproduct. “We moeten de markt vergroten door het opvoeren van de veiligheid”, aldus de LVV-functionaris,

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameImkers volgen training over voedselveiligheid