donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
5
(1)

IMF Rondt zesde evaluatie van Surinaamse extended fund facility af

lees ook ...

Paul Somohardjo ontkracht geruchten over ruzie met Brunswijk...

Er is niets aan de hand tussen de PL en de ABOP. De samenwerking tussen de PL en de ABOP gaat nooit kapot. Er is ook geen enkel probleem met ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk. Als ik hem nu bel om te k...

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de zesde evaluatie van Suriname onder de Extended Fund Facility (EFF) afgerond, waardoor de Surinaamse autoriteiten nu 46,7 miljoen Special Drawing Rights (SDR) kunnen opnemen, wat neerkomt op ongeveer 61,5 miljoen Amerikaanse dollar. Hiermee komt het totaal aan uitbetalingen onder het programma op ongeveer 382,6 miljoen dollar.

Het IMF stemde in met het verzoek van Suriname om ontheffing te verlenen voor het niet-naleven van bepaalde prestatiecriteria eind maart 2024, met betrekking tot het primaire saldo van de centrale overheid, de netto internationale reserves en de netto binnenlandse activa van de centrale bank. Deze ontheffing is gebaseerd op de corrigerende maatregelen die de Surinaamse autoriteiten al hebben genomen en die zij hebben toegezegd te zullen ondernemen.

Suriname voert een ambitieuze economische hervormingsagenda uit, aldus het IMF. Het programma richt zich op het herstellen van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en schulden door middel van begrotingsconsolidatie en schuldherstructurering, het verbeteren van de sociale bescherming voor kwetsbare groepen, het versterken van het monetaire en wisselkoersbeleid, het aanpakken van kwetsbaarheden in de banksector en het bevorderen van anti-corruptiemaatregelen.

Kenji Okamura, adjunct-directeur en waarnemend voorzitter van de Raad van Bestuur van het IMF, benadrukte de vooruitgang die Suriname boekt: “De hervormingen van de Surinaamse autoriteiten binnen het EFF-programma worden steeds meer weerspiegeld in de macro-economische stabiliteit en het verbeteren van de perceptie van investeerders. De economie groeit, de inflatie neemt af, de steun van donoren neemt toe en de spreads op internationale obligaties hebben een historisch dieptepunt bereikt.”

Okamura prees de Surinaamse autoriteiten voor hun vastberadenheid om politiek uitdagende hervormingen door te voeren, zoals het volledig afschaffen van brandstofsubsidies, het geleidelijk afbouwen van subsidies voor elektriciteit, water en gas, het verbreden van de BTW-grondslag en het beperken van de loonkosten. “Deze stappen zijn politiek kostbaar maar noodzakelijk.”

Hij benadrukte verder de vooruitgang op het gebied van schuldsanering: “Er zijn bilaterale overeenkomsten gesloten met alle officiële crediteuren en de meeste commerciële crediteuren. Achterstallige binnenlandse schulden zijn weggewerkt.”

Deze evaluatie markeert een belangrijke stap in Suriname’s traject naar economische stabiliteit en groei, ondersteund door het IMF en internationale partners.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF Rondt zesde evaluatie van Surinaamse extended fund facility af