zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

IMF mission Chief Ding Ding en Suriname bereiken Staff-level agreement

lees ook ...

Suriname’s Haitian community joins forces

Haitians are cooperating and progressing in different ways more than 50 years after arriving in Suriname. Marjorie Simon underlines that it is time for a fresh spin. She serves as the organization's p...

Een team van het Internationaal Monetair Fonds was de vorige week in Suriname voor de tweede beoordeling van het IMF-programma. Uit de beoordeling blijkt dat de fiscale en monetaire targets zijn behaald, zij het sommigen met enige vertraging. Er is weer sprake van economische groei en de inflatie neemt langzaam af. De netto internationale monetaire reserve is nu tot USD 566 miljoen (drie maanden importdekking) gegroeid.

De internationale stijging in de olieprijs heeft grote impact op de kostprijs van brandstof en elektriciteit. Binnen het programma zijn daarom een aantal aanpassingen overeengekomen om burgers zoveel als mogelijk te ontzien. De verhoging van de stroomprijs zal gefaseerd worden uitgevoerd. Er komt ook een overbruggingstarief met gratis afname tot een bepaald verbruik. Dit tarief wordt vrijgesteld van toekomstige verhogingen. Kostenbesparende maatregelen binnen de EBS zullen aan de andere kant helpen verhogingen zoveel als mogelijk te beperken.

Op basis van de uitkomst van de beoordeling is er een Staff-Level Agreement (SLA) bereikt tussen Surinaamse functionarissen en de technische staf van het IMF onder leiding van mission chief Ding Ding. Hiermee is de volgende stap gezet richting IMF-board meeting eind juni voor de formele goedkeuring en voltooiing van deze beoordeling en daarmede ook de derde tranche-betaling. De volgende review-missie voor de 3e review van het programma zal in augustus plaatsvinden.

Het IMF-programma gaat over een totaalbedrag van 690 miljoen USD verspreid over 12 kwartaaltranches van elk ongeveer USD 57 miljoen en de uitvoering van het Herstelplan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF mission Chief Ding Ding en Suriname bereiken Staff-level agreement