zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
5
(1)

IMF-missie was in Suriname voor beoordeling IMF programma

lees ook ...

President Santokhi bereid zich voor op tweede helft regeerpe...

Op 25 september 2023 heeft President Santokhi een bijeenkomst gehad met verschillende delen van de coalitie ter voorbereiding van de tweede helft van hun regeerperiode. Tijdens de bijeenkomst waren oo...

Een missie van het internationaal Monetair Fonds (IMF) onder leiding van de heer Ding Ding was van 09 tot en met 13 mei 2022 in Suriname. Het bezoek was voor de tweede beoordeling van het overeengekomen Extended Fund Facility-programma (EFF) van Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Tijdens deze missie zijn gesprekken gevoerd met de onder andere de monetaire autoriteiten (Centrale Bank van Suriname en ministerie van Financiën en Planning), de Deviezencommissie, de ministeries van Justitie & Politie, Sociale Zaken en Natuurlijke Hulpbronnen, commerciële banken en belangrijke maatschappelijke groepen in Suriname.

De gesprekken met de monetaire autoriteiten hadden betrekking op het gevoerde en nog te voeren budgettair en monetair beleid alsook op technische zaken waarover er nog enige onduidelijkheid bestond tussen Suriname en het IMF. Tijdens de gesprekken met de CBvS zijn ook de vorderingen die de Bank heeft geboekt inzake het nieuwe monetaire beleidsraamwerk besproken.

De IMF missie is zich bewust van de offers die de Surinaamse bevolking heeft moeten brengen om een zekere mate van stabiliteit te bewerkstelligen, maar is hoopvol dat het sociaal programma van de regering goed van de grond komt. Er zijn nog heel wat maatregelen die Suriname moet doorvoeren om tot een duurzaam herstel van de economie te geraken.

Hiernaast dienen de autoriteiten de internationale economische en politieke ontwikkeling, als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne goed in de gaten te houden, daar deze vanwege hogere importprijzen ingrijpende gevolgen zal hebben voor het inflatieniveau en de koopkracht van de Surinaamse bevolking.

Na een week van intensief overleg met het IMF hebben de Surinaamse autoriteiten alle vertrouwen in een goede tweede beoordeling van het IMF-programma, waarna de volgende tranche van betalingsbalans- en begrotingssteun zal volgen ter verdere stabilisatie van de wisselkoers en financiering van het sociaal programma.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF-missie was in Suriname voor beoordeling IMF programma