vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

IMF en Suriname bereiken akkoord over steunpakket

lees ook ...

Linscheer is awaiting the President’s orders

Melvin Linscheer, the president's security adviser, has no intention of making a significant response to remarks made by Ronnie Brunswijk, head of the ABOP and vice president, during a Perjajah Luhur ...

Om Suriname economisch weer op de rails te krijgen zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het land ondersteunen. Minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, geeft aan dat tussen Suriname en het IMF, op technisch niveau overeenstemming is bereikt met betrekking tot een economisch hervormingsprogramma om de Surinaamse economie weer op de rails te brengen.

De regering van de vorig jaar aangetreden president Chan Santokhi nam het land over met een grote staatsschuld van 3,5 miljard euro. Met het IMF-programma is ook de weg vrij voor Suriname om aanvullende financiële ondersteuning te verkrijgen van multilaterale organisaties en met name de Wereldbank, Inter-American Development Bank (IDB), en de Caribbean Development Bank (CDB). Deze ondersteuning voor begrotings- en beleidssteun zal ongeveer gelijk zijn aan het bedrag van US$ 690 miljoen dat door het IMF ter beschikking zal worden gesteld.

Achaibersing bevestigt dat na maandenlange virtuele onderhandelingen onder leiding van de hoofdonderhandelaars Karel Eckhorst van Suriname en Ali Alichi van het IMF, ondersteund door een team van experts, het moment is bereikt dat de technische onderhandelingen zijn afgerond. Als sluitstuk hiervan heeft gisteravond een gesprek tussen het IMF en president Santokhi, plaatsgevonden.

Het programma heeft als doel de samenleving, met name de minderdraagkrachtigen, te beschermen, de overgenomen Surinaamse schuld te saneren, de koers te beheersen, de inflatie te verlagen en de basis te leggen voor een krachtig en duurzaam economisch herstel.

Deze overeenkomst zal nog goedgekeurd worden door de IMF Executive Board nadat de zogenaamde “prior actions“ uitgevoerd zijn. Het streven is deze binnen twee maanden af te ronden. In de IMF Executive board zitten vertegenwoordigers van alle landen die aangesloten zijn bij het IMF.

De belangrijkste beleidsmaatregelen zijn onder meer een substantiële verlaging van het begrotingstekort, een verhoging van de financiële steun voor de meest kwetsbaren, een verschuiving naar een wisselkoers die een reflectie is van de marktcondities, verlaging van de inflatie, het herstel van internationale reserves, en een reeks institutionele hervormingen om het beleid te versterken en het bestuur te verbeteren.

De regering van Suriname zal binnenkort ook het Herstelplan, met de daarop gebaseerde begroting, aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring aanbieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF en Suriname bereiken akkoord over steunpakket