Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

IMF delegatie in Suriname voor besprekingen met regering

Geplaatst

op

Vanaf vandaag zal er op verzoek van de Surinaamse regering een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het land zijn. Zij zullen samen met de regering in gesprek gaan over het herstellen en groeien van de economie en werkgelegenheid in Suriname. Hierbij zal gekeken worden naar het stabilisatie- en herstelplan dat opgesteld is.

De Surinaamse regering heeft bij het IMF een lening lopen van 478 miljoen US dollar. Sinds mei is de overeenkomst over deze lening gesloten. Het IMF stelde in augustus dat Suriname meer actie moet ondernemen om te blijven voldoen aan de voorwaarden die gesteld waren. Zo wil het IMF dat Suriname de overheidssubsidies op elektriciteit volledig afschaft. Het IMF wil dat de energiebedrijven hun stroomtarieven verhogen zodat zij zelfvoorzienend zijn en niet afhankelijk hoeven te zijn van overheidsgeld. De overheid van Suriname vind dit een lastige maatregel omdat dit de bevolking hard in de portemonnee zal treffen. En dat op een moment waarbij velen het al moeilijk genoeg hebben. De regering van Suriname heeft daarom een tariefsverhoging die in september moest plaatsvinden aangehouden. Hierop heeft het IMF besloten om het tweede gedeelte van het financiële hulppakket niet over te maken. President Bouterse heeft regelmatig aangegeven zich aan de afspraken met het IMF te willen houden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Geen kinderbijslag in Suriname door diefstal bij Ministerie

Geplaatst

op

By

Inwoners van Suriname krijgen voorlopig geen kinderbijslag. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling. Bij de inbraak werd een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie bekend gemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel geld er precies is verdwenen. De politie doet daar op dit moment onderzoek naar.

Vanuit de oppositie is al woedend gereageerd. De kritiek richt zich vooral op het gegeven dat de regering van tevoren moest weten dat er geen geld over zou zijn om de kinderbijslag uit te keren.

Lees verder

Suriname

Nederland onderzoekt afschaffen visumplicht Surinamers

Geplaatst

op

By

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen kan worden versoepeld of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het ANP.

Met deze toezegging komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil graag dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Op dit moment moeten zij voldoen aan een aantal specifieke eisen voordat ze mogen afreizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid. De visumplicht heeft als doel een toestroom van economische vluchtelingen te voorkomen. Nederlanders die naar Suriname gaan hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Nederland kan niet zelfstandig beslissen om het visum voor Surinamers af te schaffen of de eisen te versoepelen. Vanwege het Schengenakkoord is dit een zaak voor Europa. Het is aan de Europese Commissie om hierover met een voorstel te komen, aldus de woordvoerder. Minister Blok heeft de Surinaamse regering toegezegd haar wens voor het versoepelen van de visumplicht bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dit is overigens eerder ook al gebeurd, aldus de woordvoerder.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |