dinsdag 27 februari 2024
25 C
Paramaribo
2.8 C
Amsterdam
5
(1)

IMF-delegatie beoordeelt Suriname gunstig tijdens vijfde evaluatie van EFF-programma

lees ook ...

Drempelkosten SEH Wageningen tijdelijk opgeschort vanwege ro...

De drempelkosten voor behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Petronella Ziekenhuis in Wageningen zijn tijdelijk opgeschort, zo maakte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gisteren bek...

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder leiding van Anastasia Guscina is momenteel in Suriname voor de vijfde evaluatie van het Extended Fund Facility (EFF) programma, dat met het land is afgesproken. Op maandag 5 februari 2024 heeft deze delegatie een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi, minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), en het Surinaamse IMF-team.

Volgens Guscina heeft Suriname uitstekend werk geleverd. “Tot dusver zijn we zeer tevreden met de resultaten. Het programma loopt op schema, de regering voert belangrijke hervormingen door en we zien al positieve effecten van deze inspanningen op de herstelde macro-economische stabiliteit,” aldus de functionaris van het IMF. Ze benadrukt dat de inflatie sneller is gedaald dan verwacht en dat er meer vertrouwen is in de Surinaamse dollar. “Het beleid dat de regering heeft geïmplementeerd was politiek zeer uitdagend, maar het getuigt van een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om zowel de begroting in balans te brengen als een voorzichtig en strak monetair beleid te voeren.”

Er is ook gesproken over de volgende stappen die nodig zijn om een positieve groei te realiseren. De IMF-delegatie adviseert een verbeterde beleidsimplementatie, capaciteitsopbouw en passende beloningen voor ambtenaren die zich inzetten. Tegelijkertijd wordt aanbevolen om werknemers die niet bijdragen te laten vertrekken en te zorgen voor een gezond evenwicht om kwetsbaarheid voor corruptie te verminderen, met als doel het land aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Ook is gesproken over het geleidelijk afschaffen van subsidies op elektriciteit en water, en het implementeren van gerichte subsidies om de effecten van het programma op sociaal kwetsbare groepen op te vangen. President Santokhi benadrukt het belang van uitbreiding van sociale doelgroepen, het verlichten van lasten en het verbeteren van coördinatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF-delegatie beoordeelt Suriname gunstig tijdens vijfde evaluatie van EFF-programma