woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

IMF-delegatie adviseert afbouw subsidies op stroomtarieven in Suriname

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dringt aan op het afschaffen van de subsidie op stroomtarieven in Suriname. Anastatia Guscina, de leider van de IMF-delegatie die momenteel in Suriname is voor de 5e review van het IMF-programma, benadrukte tijdens een persconferentie dat de subsidie een aanzienlijke druk legt op de staatsbegroting.

Zonder subsidie zullen de stroomtarieven stijgen, maar volgens Guscina is dit noodzakelijk om een gezonde situatie te creëren. “De EBS moet in staat zijn om zelfstandig te opereren. Het is beter om een hogere prijs te betalen voor stroom dan helemaal geen stroom te hebben of regelmatige storingen te ervaren,” aldus Guscina.

De IMF-topvrouw drong erop aan dat de NV EBS en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zo snel mogelijk een voorstel presenteren voor de afbouw van de subsidies. “We moeten de zaken evalueren, want momenteel subsidiëren we ook de rijkere mensen en instanties, inclusief de ambassades en zelfs het IMF-kantoor dat hier stroom gebruikt,” voegde Guscina toe.

Deze week wordt er een beslissing genomen over de stroomtarieven, maar dit betekent niet dat de tarieven direct zullen worden verhoogd.
Guscina toonde zich tevreden over de 5e review op stafniveau. “De economie lijkt gestabiliseerd te zijn dankzij de strenge maatregelen die de regering heeft genomen op zowel monetair als fiscaal gebied,” verklaarde ze.

Met de voltooiing van de 5e review kan Suriname een bedrag van US$ 63 miljoen in ontvangst nemen. Na ondertekening van het akkoord op stafniveau gaat het voorstel naar de raad van het IMF voor goedkeuring, wat naar verwachting rond 15 maart zal plaatsvinden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF-delegatie adviseert afbouw subsidies op stroomtarieven in Suriname