dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

IMF-chef ziet oplossing in het samen vullen van hiaten oorlog

lees ook ...

Gavin Ooft: modelleren en voorspellen in het Surinaamse econ...

Gavin Daniël Matthias Ooft voltooide zijn doctoraatsonderzoek met het proefschrift "Modelleren en Voorspellen van Inflatie in Suriname". Tijdens een openbare zitting in de Centrumkerk, de officiële au...

IMF-chef Kristalina Georgieva verwacht dat het Rusland-Oekraïne-conflict kan leiden tot een explosieve situatie die veel arme landen tot het uiterste zal drijven, met hoge prijzen, minder banen en overweldigende schulden. Daarom heeft zij opgeroepen tot meer wereldwijde samenwerking om hiaten te dichten, zodat landbouwtractoren opereren in dat gebied in plaats van oorlogtanks.

Tijdens een toespraak op het Doha Forum in Qatar, gaf Georgieva te kennen dat de oorlog kan leiden tot een soortgelijke situatie als de Arabische lente, toen torenhoge broodprijzen en anti-regeringsprotesten in het Midden-Oosten ontstonden. “Als de prijzen stijgen en arme mensen hun gezinnen niet kunnen voeden, zullen ze op straat staan”, legt zij uit. “Eén ding dat we weten over problemen op één plek, het reist, het blijft niet daar”, zegt zij verder.

Zij onderkent het belang van Oekraïne als één van de grootste tarwe-exporteurs in de wereld. Daarom moet er een snelle oplossing komen ten aanzien van de oorlog. “Werk samen, olieproducenten, gasproducenten en voedselproducenten, om deze onzekerheid te verminderen”. Zij ziet graag, dat de hiaten in de grondstoffen voorziening, energievoorziening en  andere onzekerheden worden weggenomen.

“Hoe sneller de tanks eruit zijn, hoe sneller de tractoren erin zullen zijn”, legt zij uit. “We hebben tegen juli de oogst in Oekraïne nodig om bij te dragen aan de stabiliteit van de voedselprijzen.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF-chef ziet oplossing in het samen vullen van hiaten oorlog