donderdag 28 maart 2024
34 C
Paramaribo
10.6 C
Amsterdam
5
(1)

IMF beoordeling Suriname niet meer in maart

lees ook ...

Narcotica Brigade arresteert cocaïne verdachten op luchthave...

Afgelopen zaterdag heeft het Bestrijding Internationale Drugs Team (BID-team) op de Johan Adolf Pengel luchthaven van Suriname een 41-jarige Braziliaanse man gearresteerd. De man werd betrapt met iets...

De voorwaarden, die door het IMF gesteld zijn aan Suriname vóór de review kon plaatsvinden zijn niet gehaald, waardoor de beoordeling van maart niet doorgaat. Ongeveer een half miljard US$ is nog tegoed bij het IMF, waarvan US$ 150 miljoen begrotingssteun. De doelen zijn niet gehaald binnen de tijdlijn. Ons land heeft bepaalde beslissingen die genomen moeten worden uitgesteld.  Starnieuws zegt net als Ramautarsing van VES, dat de beoordeling pas in juni komt.

Een jaar lang heeft de internationale organisatie geen geld overgemaakt. In de goedgekeurde begroting is opgenomen, dat er een miljard aan subsidie afgebouwd zou worden. Dit is niet geschied. De electriciteitssubsidie is een heet hangijzer. Enkele aanbevelingen zijn gedaan, die nog niet zijn opgevolgd. Inkomstenverhogende maatregelen die zijn genomen, waren onvoldoende om de tijdslijn te halen.

Zo is een van de voorwaarden de afbouw van de subsidie. In de onlangs goedgekeurde begroting is opgenomen dat de overheid dit jaar SRD 1 miljard aan subsidie afbouwt. Hierover moet er nog een besluit worden genomen, hoewel er diverse aanbevelingen zijn gedaan. Er zijn enkele inkomstenverhogende maatregelen genomen, maar de tijdlijn is nog niet gehaald.

De overheid moet ruim SRD 4 miljard aan subsidie afbouwen. Om dit te doen moet de verdiencapaciteit omhoog. Men draalt om het geld te halen bij de goud en houtsector, waar tarieven moeten worden aangepast. De rellen van 17 februari hebben onderstreept dat er geen geld meer te halen is bij de bevolking.

Suriname leent US$ 690 miljoen van het IMF, maar heeft tot nu toe slechts twee overmakingen gehad. Tranche no 3, 4 en 5 zijn niet doorgegaan, waardoor het steeds krapper wordt om noodzakelijke uitgaven te doen.

De hoofdonderhandelaar van Suriname bij IMF, Karel Eckhorst zegt desgevraagd aan Starnieuws, dat zaken wel goed komen. Zowel IMF als Suriname hebben geloof in het programma “en ik ook”, aldus Eckhorst. “Er is meer tijd gealloceerd voor de laatste zaken die nog rechtgetrokken moeten worden. We liggen niet ver meer uit elkaar. Er zijn goede vorderingen anders had het IMF het programma sedert februari stopgezet”, maakt Eckhorst duidelijk.

Bron foto: STVS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIMF beoordeling Suriname niet meer in maart