woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
5
(4)

“Ik wil je niet meer”, mag geen doodvonnis zijn (1):

lees ook ...

SOL wil stopzetting subsidie brandstof

De achterstallige rekening van de regering bij SOL van ruim SRD.250.000.000,- staat overeind. Het bedrijf eist dat de subsidie door de overheid stop wordt gezet. Op elke liter dieselbrandstof wordt ru...

“Ik wil je niet meer”, mag geen doodvonnis zijn (1):

Je moet handelen; aldus ervaringsdeskundigen

Suriname is opgeschrikt om in de derde maand van het jaar weer via de media te vernemen, dat een ex–vriend een vrouw met messteken om het leven heeft gebracht. De derde moord van het jaar omdat een vrouw heeft gezegd:” Ik wil je niet meer”. Toch kunnen een vrouw en haar familie soms voorkomen dat een ex, een moordenaar wordt.

Januari 2021 schoot een exman(militair) uit wraak zijn dochtertje van 8 jaar dood, dat hij met de exvrouw had, en pleegde daarna zelfmoord, naar verluidt scheen voorheen niets hierop te wijzen. Februari werd een jonge vrouw van 28 vermoord in een shorttime pension door naar verluidt een exman, ontmoet buiten de man in huis. Vanaf 5 maart j.l. wordt een 32jarige vrouw vermist en twee weken later bekende haar ex: “ Ik heb haar doodgestoken want ze wou mij niet meer”. Face Book en andere digitale media gonzen van de reacties. Uiteraard, heel 2020 waren er negen moorden op vrouwen, dat is al negen teveel en 2021 in maart al drie. Nationaal zijn er geen reakties, vanuit de Assemblee of  vrouwenorganisaties heerst er een oorverdovende stilte.  Ook straatprotesten schijnen niet voor dit dieptepunt van huiselijk geweld georganiseerd te worden in Su. In de Assemblee werd laatste kwartaal 2020 wel gesproken door Abop fractieleidster Dinotha Vorswijk over femicide, moord op vrouwen door een intieme bekende man, naar aanleiding van de moord op Myrtl Bons, wiens ontzielde lichaam door haar ex was gegooid in een zandput te Brokopondo. Vorswijk haalde aan dat er in 2019, ook zeven vrouwen werden vermoord. Het heeft niet veel zin om te treuren over deze vreselijke gebeurtenissen, een kaars ontsteken helpt, klagen over de duisternis niet.

Daarom bij deze een paar praktische wenken, want een vrouw hoeft geen slachtoffer te blijven van huiselijk geweld, jaloers, bezitterig en onderdrukkend gedrag wat als eindpunt kan hebben dood door geweld. De Surinaamse overheid heeft jaren geleden een actie gehad ter voorkoming van huiselijk geweld: No naki ma taki.(Sla niet, maar praat). Ook zijn er trainingen geweest voor politie agenten en speciale afdelingen ‘ Huiselijk Geweld’ op bijna alle politiebureaus. Als een vrouw door een (ex)man wordt bedreigd dat hij haar gaat doden, kan ze het liever serieus nemen en aangifte doen, vertelt een ervaringsdeskundige. Je moet handelen, in alle stilte, want de man bedreigen dat ze naar de politie gaat, kan tot nog meer problemen leiden na een mishandeling. De politie  neemt elke doodsbedreiging serieus. Een vrouw die tekenen vertoond van huiselijk geweld zoals blauwe of rode plekken, zwellingen, brand- of snijwonden kan in ieder geval deze laten fotograferen en een aantekening laten maken door haar huisarts, zodat ze bewijs heeft als ze er pas in een later stadium een politiezaak van kan maken. Als ze tekenen heeft van mishandeling en direct naar de politie gaat zal zij na het doen van aangifte met een formulier van de politie naar de Spoedeisende Hulp moeten voor een medische verklaring en behandeling. Bij zware mishandeling zal de politie haar zelf brengen . Een vrouw kan ook een straatverbod aanvragen en krijgen bij de politie tegen een man, kan ook een ex zijn, die haar hinderlijk volgt (stalkt) en zich opdringt, wat zij als bedreigend ervaart.

Sranan Peyri

 

 

 

“Ik wil je niet meer”,geen doodvonnis (2)

Het gevaar (h)erkennen, vluchten en verdedigen ertegen

Nadat er in 2019 zeven vrouwen werden vermoord door hun ex, in 2020 negen vrouwen en in 2021 al drie vrouwelijke slachtoffers vielen, raadpleegden wij Surinaamse (ervarings-)deskundigen, politie en medische hulpverleners om toch een kleine bijdrage te leveren aan het voorkomen van dit gruwelijk probleem.

Er is zijn belangrijke kentekens, rode vlaggen die gevaar voorspellen, waaraan men een man herkent die complete macht over een vrouw wil hebben.(En omgekeerd ook uiteraard, maar mannen als agressor tegen vrouwen komt veel meer voor). Laat een rode vlag al genoeg zijn om je niet als een blinde in het gevaar te storten. Twee rode vlaggen en liever maak je dat je weg komt, zoek hulp van de politie en erbij van flinke familie of vriendinnen  bijvoorbeeld, aan sufferds heb je niets.

1.Alle agressieve handelingen die een man tegenover een vrouw verricht,schreeuwen, schelden of bespotten, soms ook het kapot maken van haar spullen, duiden op het uit de hand lopen van zaken. Dat zou de vrouw ,het slachtoffer, moeten stoppen door uit elkaar te gaan of weg te gaan, of hulp te zoeken samen met hem, als hij van goede wil is. In Suriname kan men van het Staatsziekenfonds zes gratis psychologische behandelingen krijgen. Psyiatrische consulten kunnen verkregen worden tot de geestelijk verwonde personen (dader zowel slachtoffer) genezen is.

  1. Gevaar is er als een man van een vrouw al haar familie, vriendinnen, gemeenteleden, collega’s en vrienden afkeurt. Hij isoleert haar van hun. Soms is dat ook omdat hij zichzelf eigenlijk niet goed genoeg vind. De vrouw gaat hij beurtelings aanhalen en afbreken, soms materieel verwennen. Een mishandelaar is laf, daarom isoleert hij zijn slachtoffer. Hij manipuleert haar en dan kan hij zijn macht gaan misbruiken, zijn lichamelijke kracht aanwenden om vrouw en soms kinderen te mishandelen. Ook al doet hij lief en heilig tegen haar familie of klapt hij haar eenmaal en gaat daarna huilen van spijt, ook dat komt voor, daarna gaat hij weer mishandelen, het stopt niet. Hoop maakt dat vrouwen soms lange tijd, en elke tijd is te lang, in zo’n situatie blijven.

3.Als je hoort dat een man die je wil ontmoeten vrouwen onderdrukt of geslagen heeft, wat die vrouw ook heeft gedaan, denk dan niet: dat overkomt mij niet. Hou direct afstand, het kan jou wel overkomen, het zit in die man zijn systeem om vrouwen te mishandelen. Als de man zelf veel mishandeld is, of sexueel misbruikt, dan kan het zijn dat hij een leven vol ruzie, disrespect, driftaanvallen en mishandelingen normaal vindt, dus opgepast.

  1. Grote jaloezie is geen liefde, jaloezie duidt op bezittersdrang en onzekerheid, en het is een zeer slecht teken. Jaloezie kwam vorige week uit bij de rechtszaak tegen de moordenaar van Daphne Hoft. Hoft was een 34 jarige douanier, die in 2020 vermoord werd, door haar ex die haar tevoren tijdens hun samen wonen meer malen mishandeld had. Ze was een flinke, financieel zelfstandige dame die haar eigen woning had gekocht. Toch bekende haar ex dat hij een gps tracker op haar auto had gezet zodat hij elk moment kon weten waar ze was, hij had een clone laten maken van haar telefoon om al haar gesprekken te volgen en hij maakte zelf heel vaak kontakt met haar, ook toen hij al ex was. Hoft had blijkbaar haar dood niet zien aankomen toen haar dienstwapen verdwenen was, en haar ex haar verzocht hem nog eenmaal te ontmoeten. Of ze heeft het zelf willen oplossen. (wordt vervolgd) Sranan Peyri

 

“Ik wil je niet meer”,geen doodvonnis (3)

Het gevaar (h)erkennen, vluchten en verdedigen ertegen

Nadat er in 2019 zeven vrouwen werden vermoord door hun ex, in 2020 negen vrouwen en in 2021 al drie dodelijke vrouweljke slachtoffers vielen, raadpleegden wij Surinaamse (ervarings-)deskundigen, politie en medische hulpverleners om toch een bijdrage te leveren aan het voorkomen van dit gruwelijk probleem. Hoe herken je doodsgevaar, in het vorige deel hebben we vier tekenen of rode vlaggen genoemd die hierbij worden vervolgd.

5.Het kan dat een man een meesterhuichelaar en manipulator is, maar men moet zijn ogen niet sluiten voor de feiten. Een man die bijvoorbeeld je dochter, je zus, je moeder of jouzelf zichtbaar mishandeld heeft, hoort achter de tralies. Ook bij bedreigingen van een man tegen haar leven hoef je niet vroom christelijk vergeving en genade te geven op dat moment. Hij is gezien de feiten allereerst een duivels gevaar,een genadeloos wezen tegen wie zij beschermd moet worden. God zegt hou van uw naaste gelijk uzelf, niet meer dan van uzelf. En de andere wang toekeren als iemand je op de ene wang slaat is dus niet letterlijk bedoeld. Een mishandelaar kan vaak een moordenaar worden, als men hem niet laat stoppen. Dat bleek bij de rechtzaak van de moordenaar van een 34 jarige vrouw die hij vorig jaar doodde met haar eigen dienstwapen.

6.Het is moeilijk als een vrouw financieel afhankelijk is, maar als een man zich gedraagt als een beul, kan ze eerder dood gaan met hem, want zonder hem gaat ze in Suriname echt niet verhongeren. Wat we leren van al deze gruwelijke voorbeelden is dat vrouwen van beulen moeten vluchten en hem daarna op een afstand houden door ingrijpen van de politie. Ga weg, ook ter bescherming van eventuele kinderen, die ook van mishandelingen horen en zien, slachtoffers kunnen worden en vanwege hun machteloosheid toen, daders worden later. Het hoeft niet zo te zijn maar opgepast als je hoort dat een man als kind zo’n leven heeft gehad. Of als een man grote verlatingsangst heeft of met zelfmoord dreigt, vlucht zover en veilig mogelijk, want het kan in vrouwenmoord, kindermoord en zijn zelfmoord eindigen.

  1. In Suriname heeft een gestoorde lafaard zichzelf twee weken geleden op Face Book gefilmd terwijl hij zijn dochtertje bedreigt met een groot mes en zegt met een duivelse lach tegen het dodelijk angstige kleutertje “Vandaag gaat het gebeuren”, ook gaf hij haar stoten tegen haar achterhoofdje. Nu deze lafaard opgesloten is door de politie, schijnt zijn ex-vrouw belaagd te worden door zijn familie.
  2. Ook een Surinaamse voetbalcoach wordt ervan verdacht zijn macht tegenover een 14 jarige voetalster te hebben misbruikt,door seks met haar te hebben. Die zaak is nu in behandeling bij de rechter. Onder leiding van socioloog Maggie Shmeitz komen er een handvol mensen met een stil protest hun borden bij de rechtszaal tonen waarbij opgeroepen wordt sport weer veilig te maken voor kinderen.

Kortom we moeten alert zijn als het om geweld tegen vrouwen en meisjes gaat en alle moeite doen hun te beschermen en verdedigen tegen mishandelaars. Hoop op verbetering van de dader of angst op verslechtering moet niemand tegenhouden aangifte bij de politie te doen. Ook schaamte om te bekennen wat haar overkomen is aan hulpverleners als politie of medici mag een slachtoffer niet tegenhouden. De dader is schandalig, niet het slachtoffer. Okay, als het om volwassenen gaat heb jij een verkeerde keus gemaakt door hem in je leven toe te laten, maar dat betekent zeker niet dat hij recht heeft jou of je kind te doden!    Sranan Peyri

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname“Ik wil je niet meer”, mag geen doodvonnis zijn (1):