Je moet handelen, aldus ervaringsdeskundigen
Suriname is opgeschrikt om in de derde maand van het jaar weer via de media te vernemen, dat een ex-vriend een vrouw met messteken om het leven heeft gebracht. De derde moord van het jaar omdat een vrouw heeft gezegd: ”Ik wil je niet meer”. Toch kunnen een vrouw en haar familie soms voorkomen dat een ex een moordenaar wordt.
Januari 2021 schoot een exman (militair) uit wraak zijn dochtertje van 8 jaar dood, dat hij met de exvrouw had, en pleegde daarna zelfmoord, naar verluidt scheen voorheen niets hierop te wijzen. Februari werd een jonge vrouw van 28 vermoord in een short-time pension door naar verluidt een ex-man, ontmoet buiten de man in huis. Vanaf 5 maart jl. wordt een 32-jarige vrouw vermist en twee weken later bekende haar ex: “Ik heb haar doodgestoken want ze wou mij niet meer”. Facebook en andere digitale media gonzen van de reacties. Uiteraard, heel 2020 waren er negen moorden op vrouwen, dat is al negen teveel en 2021 in maart waren het er al drie.
Nu in de eerste week van april wordt een bewustwordingsloop voorbereid door enkele maatschappelijk betrokken vrouwen. Op zaterdag 10 april zullen zij om vijf uur bijeenkomen onder de Mamabon hoek Mirandastraat en Henk Aaronstraat. Van daar zullen zij lopen naar het Onafhankelijkheidsplein. In verband met de Covid regels moet men tevoren telefonisch registreren en een trui kopen van srd 65 als toegangsbewijs. Op het t-shirt staat: Een vrouw is niet jouw bezit, zoek hulp als het niet meer zit.
Het is verheffend te merken dat een kleine straatactie tegen huiselijk geweld georganiseerd wordt in Su, maar wat doet het beleid verder? In de Assemblee werd laatste kwartaal 2020 wel gesproken door Abop fractieleidster Dinotha Vorswijk over femicide, moord op vrouwen door een intieme bekende man, naar aanleiding van de moord op Myrtl Bons, wiens ontzielde lichaam door haar ex was gegooid in een zandput te Brokopondo. Vorswijk haalde aan dat er in 2019, ook zeven vrouwen werden vermoord. Het heeft niet veel zin om te treuren over deze vreselijke gebeurtenissen. Een kaars ontsteken helpt, klagen over de duisternis niet.
Daarom bij deze een paar praktische wenken, want een vrouw hoeft geen slachtoffer te blijven van huiselijk geweld, jaloers, bezitterig en onderdrukkend gedrag wat als eindpunt kan hebben dood door geweld. De Surinaamse overheid heeft jaren geleden een actie gehad ter voorkoming van huiselijk geweld: No naki ma taki (Sla niet, maar praat). Ook zijn er trainingen geweest voor politieagenten en speciale afdelingen ‘Huiselijk Geweld’ op bijna alle politiebureaus. Als een vrouw door een (ex)man wordt bedreigd dat hij haar gaat doden, kan ze het liever serieus nemen en aangifte doen, vertelt een ervaringsdeskundige. Je moet handelen, in alle stilte, want de man bedreigen dat ze naar de politie gaat, kan tot nog meer problemen leiden na een mishandeling. De politie neemt elke doodsbedreiging serieus. Een vrouw die tekenen vertoont van huiselijk geweld zoals blauwe of rode plekken, zwellingen, brand- of snijwonden kan in ieder geval deze laten fotograferen en een aantekening laten maken door haar huisarts, zodat ze bewijs heeft als ze er pas in een later stadium een politiezaak van kan maken. Als ze tekenen heeft van mishandeling en direct naar de politie gaat zal zij na het doen van aangifte met een formulier van de politie naar de Spoedeisende Hulp moeten voor een medische verklaring en behandeling. Bij zware mishandeling zal de politie haar zelf brengen. Een vrouw kan ook een straatverbod aanvragen en krijgen bij de politie tegen een man, kan ook een ex zijn, die haar hinderlijk volgt (stalkt) en zich opdringt, wat zij als bedreigend ervaart.