donderdag 1 juni 2023
25.5 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

“Ik wil je niet meer” geen doodvonnis (3)

lees ook ...

Politie houdt in één maand tijd 388 roadbocks

De politie heeft tussen 17 april en 15 mei jongstleden  landelijk 388 roadblocks gehouden in het kader van de handhaving van de veiligheid. In vier weken tijd zijn er 609 aanhoudingen verricht door de...

Het gevaar (h)erkennen, vluchten en verdedigen er tegen.

Nadat er in 2019 zeven vrouwen werden vermoord door hun ex, in 2020 negen vrouwen en in 2021 al drie dodelijke vrouwelijke slachtoffers vielen, raadpleegden wij Surinaamse (ervarings-)deskundigen, politie en medische hulpverleners om toch een bijdrage te leveren aan het voorkomen van dit gruwelijk probleem. Hoe herken je doodsgevaar, in het vorige deel hebben we vier tekenen of rode vlaggen genoemd die hierbij worden vervolgd.

Ten eerste: het kan dat een man een meesterhuichelaar en manipulator is, dat hij aardig doet en keurig tegen iedereen maar men moet zijn ogen niet sluiten voor de feiten. Een man die bijvoorbeeld je dochter, je zus, je moeder of jouzelf zichtbaar mishandeld heeft, hoort achter de tralies. Ook bij bedreigingen van een man tegen haar leven is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. De politie neemt elke doodsbedreiging serieus. Niemand hoeft vroom christelijk vergeving en genade te geven op dat moment, de mishandelaar moet gestopt worden, het slachtoffer moet vluchten naar een veilige plaats. De mishandelaar is angstwekkend ja, of misschien heeft hij ook veel goede eigenschappen, maar elke vrouw die wil leven moet de feiten inzien. Allereerst is dit een duivels gevaar, een genadeloos wezen tegen wie zij beschermd moet worden, je kan niet denken met bidden gaat het over. God zegt: hou van uw naaste gelijk uzelve, niet meer dan van uzelf. En de andere wang toekeren als iemand je op de ene wang slaat, is dus niet letterlijk bedoeld. Een mishandelaar kan vaak een moordenaar worden, als men hem niet laat stoppen. Dat bleek bij de rechtzaak van de moordenaar van een 34-jarige vrouw die hij vorig jaar doodde met haar eigen dienstwapen.

Extra complicatie is als een vrouw financieel afhankelijk is, maar als een man zich gedraagt als een beul, kan ze eerder dood gaan met hem, want zonder hem gaat ze in Suriname echt niet verhongeren. Wat we leren van al deze gruwelijke voorbeelden is dat vrouwen van beulen moeten vluchten en hen daarna op een afstand houden door ingrijpen van de politie en een straatverbod. Ga weg, ook ter bescherming van eventuele kinderen, die ook van mishandelingen horen en zien, slachtoffers kunnen worden en vanwege hun machteloosheid toen, daders worden later. Het hoeft niet zo te zijn maar opgepast als je hoort dat een man als kind zo’n leven heeft gehad. Of als een man grote verlatingsangst heeft of met zelfmoord dreigt, vlucht zover en veilig mogelijk, want het kan in vrouwenmoord, kindermoord en zijn zelfmoord eindigen.

Kindermishandeling In Suriname was te zien toen een gestoorde lafaard zichzelf enkele weken geleden op Facebook filmde terwijl hij zijn dochtertje bedreigt met een groot mes en zegt met een duivelse lach tegen het dodelijk angstige kleutertje “Vandaag gaat het gebeuren”, ook gaf hij haar stoten tegen haar achterhoofdje. Nu deze lafaard opgesloten is door de politie, schijnt zijn ex-vrouw belaagd te worden door zijn familie. Veiligheid en rust voor haar en haar dochtertje moet ze zelfs laten verdedigen zo blijkt.

Sexuele kindermishandeling is nu aan de orde in het U14 vrouwenvoetbal. Een Surinaamse voetbalcoach  wordt ervan verdacht zijn macht tegenover een 14 jarige voetbalster te hebben misbruikt, door seks met haar te hebben. Hij probeerde het meisje en later haar ouders ook om te kopen. Die zaak is nu in behandeling bij de rechter. Onder leiding van socioloog Maggie Shmeitz komen er een handvol mensen met een stil protest hun borden bij de rechtszaal tonen waarbij opgeroepen wordt sport weer veilig te maken voor kinderen.

Kortom we moeten alert zijn als het om geweld tegen vrouwen en meisjes gaat en alle moeite doen hun te beschermen en verdedigen tegen mishandelaars. Hoop op verbetering van de dader of angst op verslechtering moet niemand tegenhouden aangifte bij de politie te doen. Ook schaamte om te bekennen wat haar overkomen is aan hulpverleners als politie of medici mag een slachtoffer niet tegenhouden. De dader is schandalig, niet het slachtoffer. Okay, als het om volwassenen gaat heb jij een verkeerde keus gemaakt door hem in je leven toe te laten, maar dat betekent zeker niet dat hij recht heeft jou of je kind te doden!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname“Ik wil je niet meer” geen doodvonnis (3)