woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(2)

“Ik wil je niet meer” geen doodvonnis (2)

lees ook ...

Students from O.S. Gijsbertusschool look around the hydropon...

The hydroponic greenhouse of the Ministry of Agriculture, Animal Husbandry and Fisheries (LVV) was visited by 100 children from the Public School Gijsbertusschool. 'Plants' was the second quarter's fo...

Het gevaar (h)erkennen, vluchten en verdedigen ertegen

Nadat er in 2019 zeven vrouwen werden vermoord door hun ex, in 2020 negen vrouwen en in 2021 al drie vrouwelijke slachtoffers vielen, raadpleegden wij Surinaamse (ervarings-)deskundigen, politie en medische hulpverleners om toch een kleine bijdrage te leveren aan het voorkomen van dit gruwelijk probleem.

Er is zijn belangrijke kentekens, rode vlaggen die gevaar voorspellen, waaraan men een man herkent die complete macht over een vrouw wil hebben (En omgekeerd ook uiteraard, maar mannen als agressor tegen vrouwen komt veel meer voor). Laat een rode vlag al genoeg zijn om je niet als een blinde in het gevaar te storten. Twee rode vlaggen en liever maak je dat je weg komt, zoek hulp van de politie en erbij van flinke familie of vriendinnen  bijvoorbeeld, aan sufferds heb je niets.

Allereerst: alle agressieve handelingen die een man tegenover een vrouw verricht,schreeuwen, schelden of bespotten, soms ook het kapot maken van haar spullen, duiden op het uit de hand lopen van zaken. Dat zou de vrouw, het slachtoffer, moeten stoppen door uit elkaar te gaan of weg te gaan of hulp te zoeken samen met hem, als hij van goede wil is. In Suriname kan men van het Staatsziekenfonds zes gratis psychologische behandelingen krijgen. Psychiatrische consulten kunnen verkregen worden tot de geestelijk verwonde personen (dader zowel slachtoffer) genezen is.

Ten tweede: Gevaar is er als een man van een vrouw al haar familie, vriendinnen, gemeenteleden, collega’s en vrienden afkeurt. Hij isoleert haar van hen. Soms is dat ook omdat hij zichzelf eigenlijk niet goed genoeg vindt. De vrouw gaat hij beurtelings aanhalen en afbreken,  (onzekerheid) soms materieel verwennen. Een mishandelaar is laf, daarom isoleert hij zijn slachtoffer. Hij manipuleert haar, bedreigd haar en als ze bang is kan hij zijn macht gaan misbruiken, zijn lichamelijke kracht aanwenden om vrouw en soms kinderen (ook sexueel) te mishandelen. Ook al doet hij lief en heilig tegen haar familie of klapt hij haar eenmaal en gaat daarna huilen van spijt, ook dat komt voor, daarna gaat hij weer mishandelen. Het stopt niet. Hoop maakt dat vrouwen soms lange tijd, en elke tijd is te lang, in zo’n situatie blijven.

Voorts: Als je hoort dat een man die je wil ontmoeten vrouwen onderdrukt of geslagen heeft, wat die vrouw ook heeft gedaan, denk dan niet: “dat overkomt mij niet”. Hou direct afstand, het kan jou wel overkomen, het zit in die man zijn systeem om vrouwen te mishandelen. Als de man zelf veel mishandeld is, of sexueel misbruikt, dan kan het zijn dat hij een leven vol ruzie, disrespect, driftaanvallen en mishandelingen normaal vindt, dus opgepast.

Let op: jaloezie is geen liefde, jaloezie duidt op bezittersdrang en onzekerheid, en het is een zeer slecht teken. Jaloezie kwam vorige week zeer extreem uit bij de rechtszaak tegen de moordenaar van Daphne Hoft. Hoft was een 34 jarige douanier, die in 2020 vermoord werd, door haar ex die haar tevoren tijdens hun samen wonen meer malen mishandeld had. Ze was een flinke, financieel zelfstandige dame die haar eigen woning had gekocht. Toch bekende haar (meestal werkloze) ex dat hij een gps tracker op haar auto had gezet zodat hij elk moment kon weten waar ze was, hij had een clone laten maken van haar telefoon om al haar gesprekken te volgen en hij maakte zelf heel vaak contact met haar, ook toen hij al ex was. Hoft had blijkbaar haar dood niet zien aankomen toen haar dienstwapen verdwenen was, en haar ex haar verzocht hem nog eenmaal te ontmoeten. Of ze heeft het zelf willen oplossen. (wordt vervolgd)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname“Ik wil je niet meer” geen doodvonnis (2)