Inclusiviteit op de werkvloer betekent dat er voor iedereen werk moet zijn die een vak beheerst. Enkele voorbeelden: vrouwen die een technisch- of als mannen beroep bekend staand vak uitoefenen, moeten voor hun werk hetzelfde betaald krijgen als mannen. Een persoon op een rolstoel moet bijvoorbeeld ook als telefonist(e) of secretaris kunnen worden aangenomen. Een gekwalificeerde ingenieur die een homo levenswijze heeft, (LBGT) moet gewoon zijn werk kunnen doen. En er mag al helemaal niet gediscrimineerd worden op grond van iemands ras of politieke kleur. Inclusiviteit betekent dat iedereen een kans moet krijgen op werk, wat ook je achtergrond is. Op de onlangs gehouden dialoog over inclusiviteit op de werkvloer in hotel Mariott te Paramaribo, moesten alle betrokkenen helaas constateren dat dit nog helemaal niet het geval is in Suriname.
Betrokken stake holders
B-more Consultancy International in de persoon van Vanessa Limon nam het initiatief, in samenwerking met De Nederlandse Inclusiviteits Monitor (NIM) om met verschillende betrokkenen (stake holders) een eerste inclusiviteits- dialoog te organiseren. Aanwezig waren Roy Boedhjawan voorzitter van de NIM, Aniel Koendjbihari( Wan Okasi, voor mensen met een beperking ), Genti Mangroe ( ministerie van Arbeid),Patricia Etnel (Assembleelid), Carla Bakboord ( Womens Right Centre), Steven Mac Andrew ( Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB) Claudette Etnel ( Vakcentrale C47), Ayanna Stjeward ( Fabrikanten associatie ASFA) en mevrouw Nelson, hoofd van de Arbeids Inspectie.
Iedereen hoort erbij
De NIM helpt organisaties op weg bij het realiseren van een diverse organisatie en het ontwikkelen van een inclusieve organisatiecultuur waarin iedereen erbij hoort en zich thuis kan voelen. De NIM geeft organisaties wetenschappelijk gefundeerd inzicht. Roy Budjawan ziet als geboren Surinamer graag dat er diversiteit en inclusiviteit in Suriname op de arbeids markt nagestreefd wordt. De ‘knowhow’ om zaken op wetenschappelijke basis te benaderen en uit te voeren is er.
Initiatiefnemer mw Limon gaf aan dat wij als Surinamers zelf in kaart zullen brengen waar inclusiviteit een probleem is op de arbeidsmarkt. Want ook mensen met HIV bijvoorbeeld mogen niet gediscrimineerd worden op de werkvloer. Zolang men competent is in wat men doet moet men aangenomen kunnen worden. De aanwezige stakeholders gaven aan wat zij in hun hoedanigheid ervaren en wat zij al doen om inclusiviteit op de werkvloer te stimuleren.
Micro ondernemingen
Steve Mac Andrew voorzitter van de VSB sprak over de arbeidsmarkt als weerspiegeling van de samenleving. Inclusiviteit is wel een probleem op de arbeidsmarkt. De VSB heeft zich vanaf 1999 gecommiteerd aan twee conventies van de International Labour Organization (ILO). Hierna volgde de oprichting van de Alliantie, die vanaf 2015 met steun van de International Development Bank (IDB) een project voor micro ondernemers heeft opgezet. De IDB had fondsen ter beschikking om de Sustainable Development Goals (SDG) uit te voeren. Inclusiviteit op de arbeidsmarkt is een der duurzame ontwikkelingsdoelen.
Samen met organisaties van mensen met een beperking heeft de VSB microprojecten uitgevoerd .De organisatie Wan Okasi onder voorzitterschap van Aniel Koendjbiharie vloeide onder andere daaruit voort en een micro onderneming van blinde masseurs.
Overheidsnorm
Carla Bakboord vertegenwoordiger van de organisatie Women Rights Centre gaf een presentatie over de macht van de overheid. Het probleem is de norm waarmee men werkt. Bijvoorbeeld mannen behoren zich als mannen te gedragen en vrouwen als vrouwen. Ook bij etniciteit speelt dat een rol. De norm bij het in dienst nemen van iemand is dat de persoon gezond moet zijn. Dus mensen met een beperking worden dan uitgesloten. Zo ontstaat de arrogantie van de macht van de meerderheid, aldus Bakboord