Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

IDOS-opiniepeiling: NDP van president Bouterse verliest verkiezingen en haalt tussen 14 en 17 zetels

Geplaatst

op

Ndp Suriname Logo

De Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse verliest de verkiezingen van 25 mei, waardoor zij naar de oppositiebanken gaat. Dit is de uitkomst van de IDOS-opiniepeiling. Met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, kan een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend worden. Het forse verlies van de NDP die in Paramaribo van 9 naar 5 DNA zetels terug zal vallen.

Het verliezen van de parlementaire meerderheid voor de NDP, brengt met zich mee dat op de eerste DNA-vergadering die in de maand juni zal plaatsvinden, er een nieuwe DNA voorzitter gekozen zal worden die afkomstig zal zijn uit de gelederen van de huidige oppositie. Met de installatie van een nieuwe DNA-voorzitter zal het tijdperk Jennifer Geerlings-Simons afgesloten worden. Het IDOS verrichtte een laatste peiling op 20 mei 2020 in Paramaribo met een steekproefgrootte van 554. en een fouten marge van ± 3%.

Zwevende kiezers

De coronapandemie heeft een genadeloos effect op de samenleving veroorzaakt, zo ook op de planning van verschillende onderzoekbureaus als het IDOS. Een ongenadig effect heeft ze ook gehad op de campagne-voering en campagne-kas van politieke partijen die vaak een volledige omslag moesten maken in de hun bekende methoden van campagnevoering en zelfs nieuwigheden moesten introduceren om zodoende het kiesgedrag van kiezers te beïnvloeden. Het resultaat hiervan is dan ook dat met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend kunnen worden.

In een peiling die het IDOS op 20 mei verrichtte gaf 34.3% de kiezers in Paramaribo te kennen, dat zij nog geen duidelijke keus hadden gemaakt op wie te stemmen, Nog eens 17.9% gaf te kennen dat stemmen een geheim karakter heeft, waardoor ze die informatie niet aan het IDOS wilden verstrekken. De andere helft van de kiezers die zeggen te zullen stemmen kon ons duidelijk doorgeven voor welke partij zij zouden stemmen. Dit zelfde beeld werd ook gemeten in een IDOS peiling die op 7 Mei 2020 werd uitgevoerd.

Trend

In 2015 behaalde de NDP 49.2% van de stemmen in het kiesdistrict Paramaribo wat goed was voor 9 DNA-zetels. De Oppositionele partijen (V7, AC en DOE) behaalden 48.3% van de stemmen en dat was goed voor 8 DNA zetels. Met een terugval naar 24% van de stemmen is de NDP nog maar goed voor maximaal 5 DNA-zetels in Paramaribo. We kunnen dan ook stellen dat de NDP in Paramaribo een zeer sterke terugval zal hebben van 9 DNA zetels naar 4 maximaal 5 DNA-zetels.

Uitgaande van het gegeven dat alle, in ieder geval “belangrijke”, politieke partijen te kennen hebben gegeven geen coalitie met de NDP te zullen vormen, moet gesteld worden dat het forse verlies van de NDP in Paramaribo alleen al, er voor zorgt dat de NDP naar de oppositie banken zal worden verwezen op 25 mei 2020.

Naast verlies van zetels in het kiesdistrict Paramaribo mag verwacht worden dat deze trend zich ook in andere districten zal voortzetten. Een factor die het moeilijk maakt om vrij correct te voorspellen wordt veroorzaakt door het hoge percentage zwevende kiezers (45% en hoger) die men op Brokopondo na in alle kiesdistricten tegenkomt. De verwachting van het IDOS is dat de NDP op basis van de “available data” tussen de 14 en 17 zetels uit deze verkiezingsstrijd zal komen.

Culturu.com

6 Reacties
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Norby
zaterdag 23 mei 2020 05:14

Ik heb altijd Bouterse gestemd. Maar de laatste maanden zie ik alleen maar vriendjes politiek. Het land moet opgebouwd worden met deskundige mensen. Iemand die niet geschoold is kan geen baan krijgen van iemand die wel geschoold is en op die stoel hoort te zitten het kan niet. Daarom gaat Suriname niet vooruit. Beleid is niet goed. Geef mensen een eerlijke kans en niet een vriend directeur maken die geen kaas heeft gegeten van wat hij doet. Teleurgesteld . Maar op wie moet ik stemmen? Weet ik niet.

Robert Linger
zaterdag 23 mei 2020 15:53

Norby, stem maar VHP, die hebben het beste meeste kennis in huis en meeste draagvlak
wereldwijd. Er zal internationaal hulp nodig zijn. Nu de schulden zo groot zijn, kan de
VHP inderdaad financiën loskrijgen om Suriname te redden.

De nieuwe regering moet Bouta direct laten ophalen door het buitenland. Dan verder.

Bigxen
zaterdag 23 mei 2020 17:14

Stem gewoon weer NDP hoor. Zie je niet dat je meer geld hebt per maand dan vroeger. De mensen krijgen 500 srd meer kinderbijslag was ook verhoogd een ander regering keek niet naar de oudjes. En nu heeft iedereen meer te besteden. Stem Bouterse 👍✌👍

Chris
zaterdag 23 mei 2020 21:58

Norby, stem wat het volk wil,Suriname is veel achter gegaan. Denk aan de toekomst van de kinderen die komen.

Hunvrey
zondag 24 mei 2020 19:56

Aan de zwevende kiezers. Zie dat die srd 500 op je salaris niks voosteld en niks opbrengt want alles is 10x duurder geworden vanaf 2010. En onze salaris is toch niet 10x meer geworden dan toen? Denken jullie goed na vandaag. Morgen stem je voor jou toekomst en voor je kinderen. Tenminste als men goed kan nadenken en van zichzelf en naasten houd.

Bianca
maandag 25 mei 2020 07:54

Meer geld per maand?? En hoeveel kan ik met dat meer geld kopen. Die 500 srd koop ik nu een pindakaas, 1 rek eieren, 1 blik babymelk, 10 kg rijst en bal toiletpapier, 1 blik bruine bonen, een kip, brood en melk en misschien nog een badzeep. En dan is het geld op. 1 week srd 500 op. Weet je wat ik vroeger met mijn srd 500 kon doen. In 2003 verdiende ik dat geld p/mnd. Ik kon sparen, eten, gezellig buiten de stad gaan met de fam, 1 keer of soms zelfs 2 keer p/mnd.En doordat ik kon sparen,… Lees verder »Advertentie

Suriname

In Suriname komen meer gronduitgifte schandalen aan het licht

Geplaatst

op

Img 75b4332c553d 1

Het laatste woord over de verkaveling van de Cultuurtuin is nog lang niet gezegt, wanneer een veel groter gronduitgifte schandaal aan het licht komt.

In deze gaat het niet om Noersalim maar Ex-Minister Soerdjan van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer (ROGB).
Soerdjan werd door President Bouterse de wacht aangezegd.

Er is aan het licht gekomen dat Soerdjan aan 87 personen en 1 stichting, grond heeft toegewezen.
Alle in deze betrokken belanghebbenden kregen hun bereidverklaring binnen enkele dagen uitgereikt.

De 88 uitgegeven terreinen bedragen samen 73,5299 ha., welke deel uitmaakt van het ’s Lands Boerderij in het district Wanica.

De uitgifte gebeurde in drie verschillende perioden. In het eerste geval dienden 36 personen een aanvraag in op 21 mei en hadden hun bereidverklaringen op 23 mei, al in handen.
In het tweede geval dienden 43 personen hun aanvragen in op 18 juni en hadden reeds op 26 juni een bereidverklaring. In het derde geval gaat het om 8 personen die aanvragen indienden op 14 juni en kregen al op 26 juni hun bereidverklaring.

De percelen zijn aan de personen uitgegeven ter bebouwing en bewoning. Het perceel uitgegeven aan de stichting is bestemd voor zakelijke doeleinden.
Het gaat dan om “Humble at the Top NV”.
De indiening van deze aanvraag geschiedde op 19 juni en de bereidverklaring werd uitgereikt op 26 juni.

Whatsapp Image 2020 07 27 At 12.50.29
Een deel van s’lands boerderij in Suriname

Culturu.com—Ferdinand Louis

Lees verder

Suriname

Eid ul-Adha in Suriname

Geplaatst

op

Cows 4450943 960 720

Eid Ul-Adha, ook wel het offerfeest genoemd, is een feest dat jaarlijks door de muslim gemeenschap wordt gevierd in Suriname. Hierbij herdenken zij dat de profeet Ibrahim van God zijn zoon moest offeren.

De profeet Ibrahim werd nog net op tijd door God gestopt. God had gezorgd voor een ram die de profeet in de plaats van zijn zoon moest offeren. Maar de gehoorzaamheid van de profeet was getest en hij had de zware test glansrijk doorstaan. Op deze dag worden er runderen of schapen geslacht als herdenking aan de ram waarin God had voorzien. En uit dankbaarheid wordt er vlees verdeeld onder hen die het nodig hebben. Het verdelen van vlees zal vooral dit jaar voor vele gezinnen die te lijden hebben onder de gevolgen van de Covid-19 en de financiële crises een zegen zijn.

Eid Ul Adha is een nationale vrije dag in Suriname, die gelijk is gesteld aan de Zondag en wordt dit jaar gevierd op 31 juli.

culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen