Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

IDOS-opiniepeiling: NDP van president Bouterse verliest verkiezingen en haalt tussen 14 en 17 zetels

Geplaatst

op

Ndp Suriname Logo

De Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse verliest de verkiezingen van 25 mei, waardoor zij naar de oppositiebanken gaat. Dit is de uitkomst van de IDOS-opiniepeiling. Met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, kan een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend worden. Het forse verlies van de NDP die in Paramaribo van 9 naar 5 DNA zetels terug zal vallen.

Het verliezen van de parlementaire meerderheid voor de NDP, brengt met zich mee dat op de eerste DNA-vergadering die in de maand juni zal plaatsvinden, er een nieuwe DNA voorzitter gekozen zal worden die afkomstig zal zijn uit de gelederen van de huidige oppositie. Met de installatie van een nieuwe DNA-voorzitter zal het tijdperk Jennifer Geerlings-Simons afgesloten worden. Het IDOS verrichtte een laatste peiling op 20 mei 2020 in Paramaribo met een steekproefgrootte van 554. en een fouten marge van ± 3%.

Zwevende kiezers

De coronapandemie heeft een genadeloos effect op de samenleving veroorzaakt, zo ook op de planning van verschillende onderzoekbureaus als het IDOS. Een ongenadig effect heeft ze ook gehad op de campagne-voering en campagne-kas van politieke partijen die vaak een volledige omslag moesten maken in de hun bekende methoden van campagnevoering en zelfs nieuwigheden moesten introduceren om zodoende het kiesgedrag van kiezers te beïnvloeden. Het resultaat hiervan is dan ook dat met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend kunnen worden.

In een peiling die het IDOS op 20 mei verrichtte gaf 34.3% de kiezers in Paramaribo te kennen, dat zij nog geen duidelijke keus hadden gemaakt op wie te stemmen, Nog eens 17.9% gaf te kennen dat stemmen een geheim karakter heeft, waardoor ze die informatie niet aan het IDOS wilden verstrekken. De andere helft van de kiezers die zeggen te zullen stemmen kon ons duidelijk doorgeven voor welke partij zij zouden stemmen. Dit zelfde beeld werd ook gemeten in een IDOS peiling die op 7 Mei 2020 werd uitgevoerd.

Trend

In 2015 behaalde de NDP 49.2% van de stemmen in het kiesdistrict Paramaribo wat goed was voor 9 DNA-zetels. De Oppositionele partijen (V7, AC en DOE) behaalden 48.3% van de stemmen en dat was goed voor 8 DNA zetels. Met een terugval naar 24% van de stemmen is de NDP nog maar goed voor maximaal 5 DNA-zetels in Paramaribo. We kunnen dan ook stellen dat de NDP in Paramaribo een zeer sterke terugval zal hebben van 9 DNA zetels naar 4 maximaal 5 DNA-zetels.

Uitgaande van het gegeven dat alle, in ieder geval “belangrijke”, politieke partijen te kennen hebben gegeven geen coalitie met de NDP te zullen vormen, moet gesteld worden dat het forse verlies van de NDP in Paramaribo alleen al, er voor zorgt dat de NDP naar de oppositie banken zal worden verwezen op 25 mei 2020.

Naast verlies van zetels in het kiesdistrict Paramaribo mag verwacht worden dat deze trend zich ook in andere districten zal voortzetten. Een factor die het moeilijk maakt om vrij correct te voorspellen wordt veroorzaakt door het hoge percentage zwevende kiezers (45% en hoger) die men op Brokopondo na in alle kiesdistricten tegenkomt. De verwachting van het IDOS is dat de NDP op basis van de “available data” tussen de 14 en 17 zetels uit deze verkiezingsstrijd zal komen.

Culturu.com

6 Reacties

6
Reageer op dit artikel

1000
Norby

Ik heb altijd Bouterse gestemd. Maar de laatste maanden zie ik alleen maar vriendjes politiek. Het land moet opgebouwd worden met deskundige mensen. Iemand die niet geschoold is kan geen baan krijgen van iemand die wel geschoold is en op die stoel hoort te zitten het kan niet. Daarom gaat Suriname niet vooruit. Beleid is niet goed. Geef mensen een eerlijke kans en niet een vriend directeur maken die geen kaas heeft gegeten van wat hij doet. Teleurgesteld . Maar op wie moet ik stemmen? Weet ik niet.

Robert Linger

Norby, stem maar VHP, die hebben het beste meeste kennis in huis en meeste draagvlak
wereldwijd. Er zal internationaal hulp nodig zijn. Nu de schulden zo groot zijn, kan de
VHP inderdaad financiën loskrijgen om Suriname te redden.

De nieuwe regering moet Bouta direct laten ophalen door het buitenland. Dan verder.

Bigxen

Stem gewoon weer NDP hoor. Zie je niet dat je meer geld hebt per maand dan vroeger. De mensen krijgen 500 srd meer kinderbijslag was ook verhoogd een ander regering keek niet naar de oudjes. En nu heeft iedereen meer te besteden. Stem Bouterse 👍✌👍

Chris

Norby, stem wat het volk wil,Suriname is veel achter gegaan. Denk aan de toekomst van de kinderen die komen.

Hunvrey

Aan de zwevende kiezers. Zie dat die srd 500 op je salaris niks voosteld en niks opbrengt want alles is 10x duurder geworden vanaf 2010. En onze salaris is toch niet 10x meer geworden dan toen? Denken jullie goed na vandaag. Morgen stem je voor jou toekomst en voor je kinderen. Tenminste als men goed kan nadenken en van zichzelf en naasten houd.

Bianca

Meer geld per maand?? En hoeveel kan ik met dat meer geld kopen. Die 500 srd koop ik nu een pindakaas, 1 rek eieren, 1 blik babymelk, 10 kg rijst en bal toiletpapier, 1 blik bruine bonen, een kip, brood en melk en misschien nog een badzeep. En dan is het geld op. 1 week srd 500 op. Weet je wat ik vroeger met mijn srd 500 kon doen. In 2003 verdiende ik dat geld p/mnd. Ik kon sparen, eten, gezellig buiten de stad gaan met de fam, 1 keer of soms zelfs 2 keer p/mnd.En doordat ik kon sparen,… Lees verder »Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen