zaterdag 1 oktober 2022
32.2 C
Paramaribo
13.7 C
Amsterdam
0
(0)

Ida Does maakte beste documentaire volgens Film Magazine

lees ook ...

Nog geen brandstofsubsidie ‘Oli moni’

Het is nog niet gelukt om de brandstofsubsidie ‘Oli Moni’ te lanceren. Dit moest de middenklasse tegemoet komen. Viren Adjodhia was adviseur van de minister van Financiën en garandeerde dat dit op 1 s...

‘Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid’,  is een documentaire van Ida Does. De LA Indies Independent Film Magazine heeft deze documentaire uitgeroepen tot de beste documentaire. “Dit spreekt mij erg aan, omdat het een filmfestival is in Los Angeles, dat zich inzet voor vrouwelijke filmmakers. Dan ben ik nu echt onder collega collega’s”, aldus Ida Does, de filmmaker.

In de filmdocumentaire portretteert zij drie vrouwen: onderzoeker Ellen-Rose Kambel (nazaat van een tot slaafgemaakte), erfgoeddeskundige Valika Smeulders (nazaat van een plantage-eigenaar) en wintipriesteres Marjan Markelo.  Deze drie vrouwen verdiepen zich elk op hun eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

Does: “Het doel van deze documentaire was om het debat en de inzichten over het slavernijverleden in Nederland, de andere koninkrijklanden en Suriname op gang te laten komen. Dat we het niet alleen moeten hebben over het verleden, maar ook over het heden. Hoe werken deze historische gruwelijkheden door in ons hedendaags samenzijn.” Zij juicht de  nieuwe ontwikkelingen over dit onderwerp steeds toe. Eén daarvan is dat op 1 juli  de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema namens de stad Amsterdam excuses aanbood voor het slavernijverleden.

De film ging in 2018 in Nederland in première  en is een aantal keren op de Surinaamse televisie vertoond. ‘Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid’ is nog terug te zien op de Nederlandse televisie. De film wordt binnenkort ook als video on demand op VMEO uitgebracht, met  Engelse ondertiteling, zodat mensen over de hele wereld, tegen een klein bedrag, de film kunnen zien.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameIda Does maakte beste documentaire volgens Film Magazine