zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
5
(1)

Hybride zonne-energiecentrale van start in Poeketie, verlicht 16 dorpen

lees ook ...

De comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. ...

Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in...

Op zaterdag 6 april 2024, markeerde een historisch moment voor de bewoners langs de Tapanahonyrivier in Suriname, met de ingebruikname van een hybride zonne-energiecentrale in Poeketie, Tapanahony. Het project, uitgevoerd door de Chinese organisatie Power China, werd officieel opgestart door president Chandrikapersad Santokhi, ondersteund door financiering van de Surinaamse overheid.

De nieuwe energiecentrale, die een vermogen van 900 KW bezit, is uitgerust met een geavanceerd systeem van zonnepanelen, batterijopslag voor overtollige stroom, en een 150 KVA dieselgenerator als back-up. Dit systeem garandeert een continue elektriciteitsvoorziening aan 16 dorpen, waardoor 1550 huishoudens voortaan 24 uur per dag van stroom zijn voorzien.

Voor de realisatie van dit project is een 14 kilometer lang elektriciteitsnetwerk aangelegd. Tijdens de ceremoniële opening benadrukte kapitein Baja Gazon van Drietabbetje het ongeloof in de realisatie van continue stroomvoorziening, die nu door de regering is waargemaakt. Hij spoorde de gemeenschap aan om samen te werken aan het duurzaam onderhouden van de zonne-energiecentrale.

Aanwezig bij deze bijzondere gelegenheid waren ook vicepresident Ronnie Brunswijk, DNA-voorzitter Marinus Bee, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) David Abiamofo, directeur N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) Leo Brunswijk, en diverse andere hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ambassadeur van de Volksrepubliek China, Han Jing.

De ingebruikname van de zonne-energiecentrale werd gekenmerkt door toespraken over het belang van de transitie naar groene energie en de waardering voor de ondersteuning van China in het realiseren van dit project. Minister Abiamofo benadrukte de voortzetting van het partnerschap met China en de toewijding van Suriname aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), met name doel 7: toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.

Dit project vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de elektrificatie van afgelegen gebieden in Suriname en onderstreept de toewijding van de regering aan duurzame ontwikkeling en energieonafhankelijkheid.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHybride zonne-energiecentrale van start in Poeketie, verlicht 16 dorpen