woensdag 10 augustus 2022
32.6 C
Paramaribo
27.7 C
Amsterdam
0
(0)

Hulp vp Brunswijk gevraagd in kwestie Rosebel Goldmines

lees ook ...

Regering akkoord met nationale vrije dag voor Saramaccaners

De regering is akkoord gegaan met het voorstel van de Saramaccaanse stam om 19 september te verheffen tot nationale vrije dag. Benadrukt wordt dat het om een eenmalige vrije dag gaat. De Saramaccaanse...

De spanning tussen bewoners van Brokopondo die werkzaam zijn bij Rosebel Goldmines N.V. en hun werkgever is al dagen hoog opgelopen. Om tot een oplossing te geraken, heeft een deel van hen gisteren een petitie aan vicepresident Ronnie Brunswijk overhandigd. Volgens Urreriek Finkie, die namens de werknemers de petitie overhandigde, is de multinational de afspraken zoals omschreven in het werkcontract niet nagekomen.

Zo zijn dorpelingen die werkzaam zijn bij het bedrijf anderhalve week geleden gemeld, dat ze voor een periode van twee weken op het terrein van het bedrijf moeten slapen. Dit zorgt ervoor dat vrouwelijke werknemers minderjarige kinderen zonder degelijke oppas gedurende deze periode moeten achterlaten met alle gevolgen van dien. Ook verkeert de rijweg naar Nieuw Koffiekamp in een deplorabele staat. De weg was van 28 tot en met 30 april gebarricadeerd.

Enkele eisen van de bewoners zijn dat:
– de weg naar Nieuw Koffiekamp gerehabiliteerd wordt.
– het werkcontract door het bedrijf wordt nageleefd.
– de werknemers niet zonder duidelijke reden worden ontslagen.
– nazorg voor familieleden van de dorpeling die in 2019 doodgeschoten
zijn, zoals beloofd, plaatsvindt.
– het bedrijf in duurzame projecten voor het district investeert.

Finkie zei dat ondanks alle pogingen van de vakbond, de districtscommissaris en het traditioneel gezag, om een akkoord te bereiken, het bedrijf bij zijn standpunt is gebleven. De bewoners hebben op uitnodiging van de vp de petitie thuis bij hem aangeboden. Brunswijk geeft aan aandacht te hebben voor de problemen van de bewoners.

Deze zullen nog integraal binnen de regeringstop worden besproken. De regering zal samen met de multinational trachten om tot een compromis te komen, beloofde de vp de petitie-indieners.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHulp vp Brunswijk gevraagd in kwestie Rosebel Goldmines