zaterdag 9 december 2023
29.9 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
4
(3)

Huishoudens in Suriname komen moeilijk rond; prijzen tussen 50 en 100% gestegen

lees ook ...

Klimaatverandering en menselijke activiteit belasten bodem e...

De voortzetting van ons bestaan op aarde is nauw verbonden met de onschatbare link tussen bodem en water. Meer dan 95 procent van ons voedsel is direct afhankelijk van deze twee essentiële hulpbronnen...

De prijzen in de winkels zijn de afgelopen dagen fors gestegen. Het wordt steeds moeilijker voor burgers om het hoofd boven water te houden. Dat de prijzen in de winkels omhoog zijn gegaan komt door de stijging bij de aankoop van goederen bij de groothandel. Enkele groothandelaren zouden volgens informatie hun prijzen hebben aangepast. De verhoging van de producten varieert tussen de 50 en 100 %.

Het zijn de winkeliers die de scheldkanonnades van de consumenten moeten aanhoren. Echter komen de winkeliers er niet onderuit om hun prijzen ook aan te passen. De prijsaanpassingen komen vooral voor bij goederen die bekendstaan als de eerste levensbehoeften.

Voor een zak semi super rijst van 25 kilo wordt al rond SRD 375 neergeteld. Een kilo suiker kost gemiddeld SRD 23.50, spijsolie tussen SRD 60 en SRD 80 (900 ml), 1 kilo aardappelen SRD 17,50, 1 pak Amerikaanse kippenbout tussen SRD 225 en SRD 245. Zo zijn er nog vele goederen die enorm zijn gestegen.

De prijsaanpassingen bij groothandelaren zou volgens informatie ook te maken hebben met internationale ontwikkelingen. Door de oorlog in Oekraïne zijn onder andere de zeevrachtkosten verhoogd.

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) zei onlangs dat zij inderdaad heeft gemerkt dat de prijzen van goederen zijn gestegen. De klachten legt zij niet naast zich neer, want de werkarmen zijn bezig in het veld. De afgelopen periode hebben medewerkers van de Economische Controle Dienst (ECD) de districten bezocht en is Paramaribo niet aangedaan. Ook uit de verre districten komen er volgens haar klachten binnen.

De minister zegt bezig te zijn met een andere strategie, ook bij het prijzenbeleid. Er wordt een prijs bepaald en de winkelier mag daarop tussen 10 en 25% winstmarge berekenen. Minister Kuldipsingh zegt dat er zal worden gewerkt aan het hanteren van een winstmarge, omdat anders de prijscontrole moeilijk wordt. Als deze kwestie niet wordt aangepakt zullen consumenten minder kopen, waardoor winkeliers met hun producten zullen zitten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHuishoudens in Suriname komen moeilijk rond; prijzen tussen 50 en 100% gestegen