zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
3.4
(5)

Huiselijk geweld dat dodelijk wordt…

lees ook ...

Suriname en Jamaica bespreken samenwerking en regionale inte...

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op vrijdag 17 mei 2024 de minister van Industrie, Investeringen en Handel van Jamaica, Senator Aubyn Hill, ontvangen...

Tussen Kerstmis en Pasen hebben we wekelijks moord en zelfmoord gehad in Suriname, wat nooit eerder zo erg was. Extra stress wordt ook veroorzaakt door de economische crisis op dit moment, maar het komt bij alle klassen en rassen voor dat mannen als harteloze vaders en (v)echtgenoten huiselijk geweld plegen. Dat kan ook helemaal kan ontsporen met doden als gevolg. Afgelopen Paasweekend heeft een (dronken)man zijn vrouw met zn jachtgeweer doodgeschoten.

Doodsgevaar 1 op 4000

In de leeftijd van 16 tot 65 jaar komt huiselijk geweld tegen vrouwen het meeste voor, dat is 1/3 van  de bevolking mogelijk in gevaar, althans waar geweld reeds een probleem is in een gezin.

Met maar 600 000 mensen, iets meer dan een half miljoen zielen, zouden we toch moeten voorkomen dat (200.000: 50) 1 op de 4000 gezinnen per jaar ontaard in een bloederig drama ?

Stop geweld

De laatste moord van 2023 was kerst een moord op babymama, babyzoontje en zelfmoord van jonge vader te Brokopondo. De eerste moord en zelfmoord in 2024 heeft zich al op 2 januari in Paramaribo voorgedaan. En helaas is het zo wekelijks voortgegaan.

Het gaat stoppen als we alles op alles zetten dat vrouwen en kideren besschermd worden tegen de agressie van hun partner die zelfs tot de dood kan leiden.

Als we maar staan erbij en kijken ernaar… Als we een beetje klagen op Facebook praten er in familie en vriendenkring erover en we gaan na een week weer over tot de orde van de dag stopt t niet.

Geestelijke/emotionele problemen

Psychische problemen worden nu niet voldoende herkend of men negeert de symptomen (ziekte verschijnselen) en onderneemt geen actie. De oorzaken van al dat huiselijke geweld worden niet onderzocht in zo een kleine samenleving waar  1 op de 4000 vrouwen in doodsgevaar verkeert, worden velen, vooral kids, met de nare gevolgen belast.

Het is jammer dat de omgeving van de beide slachtoffers niet ingrijpt om hulp te zoeken. We moeten meer bewust zijn van de tekens wanneer iemand emotioneel niet stabiel is. De samenleving moet ook weten hoe en waar hulp te vinden.

Hoe op te lossen?

Hoe herken je het probleem en wat doe je er aan is de grote vraag in deze. De laatste keer dat er een spontane demonstratie was, was na de dood van Mona Lisa van Geyersvlijt in 2020. Sranan Peyri heeft toen 3 artikels geschreven onder de titel: Ik wil je niet meer mag geen doodvonnis zijn.

Maar artikelen en een stille loop zullen niet helpen Er dient behoorlijk onderzoek gedaan te worden om zodanig landelijk geestelijke hulp te geven aan daders van huiselijk geweld en slachtoffers opvang zodat we emotioneel en geestelijk naar een gezonde situatie groeien.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHuiselijk geweld dat dodelijk wordt...