vrijdag 29 maart 2024
28 C
Paramaribo
13.7 C
Amsterdam
0
(0)

Huisdieren en vee blijken slachtoffer van rattenbestrijding Nickerie

lees ook ...

Ministerie van Onderwijs betreurt staking; belooft snelle be...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft met verbazing gereageerd op de plotselinge stakingsacties aangekondigd door de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), die op 2...

De Nickeriaanse rattenplaag neemt andere vormen aan. Het blijkt dat huisdieren sterven tijdens de bestrijding van ratten met het bestrijdingsmiddel dat ter beschikking is gesteld door het ministerie van LVV. Boeren verliezen vee en huisdieren. Nu vreest men ook voor de gezondheid van mensen, die vis uit de omgeving consumeren. Het is volgens Parmessar niet bekend wat het effect is op mens en milieu.

Ratten vernietigen de jonge rijstaanplant. Andere gewassen worden ook niet gespaard. Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, zegt desgevraagd dat het parlement meerdere keren aandacht hiervoor had gevraagd, zonder resultaat. “Er is geen begeleiding, geen voorlichting en ook geen registratie van de schade die de boeren hebben geleden”. Parmessar zegt ook dat het hier gaat om een verboden spul dat in vloeibare vorm door winkeliers worden verkocht.

Over het effect op het milieu tast men ook in het donker. Hij vindt dat de schuld nu wordt geschoven in de schoenen van de boeren.

“….. Er moet een agressieve campagne gevoerd worden …. voorlichting en wat de effecten van de middelen zijn voor huiselijke consumptie, water en dieren”, zegt hij. Onderzoek moet vaststellen als rijstplanten dit middel opnemen. Nickerie is nu volgens hem een gevarenzone met de ziekte van Weil. Niemand weet hoeveel levens dit heeft opgeëist. Parmessar blijft erbij, dat de regering nauwelijks heeft opgetreden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHuisdieren en vee blijken slachtoffer van rattenbestrijding Nickerie