Huisartsen monitoren positief geteste patiënten, die in huisisolatie zitten. Maltie Mohan-Algoe, die het een prima idee vind, om de covid-19 zorg op die manier te ontlasten is vanaf de tweede golf betrokken geweest bij zowel de zorg als de nazorg. Sinds de tweede golf hebben huisartsen deze zorg op zich genomen
Suriname maakt al drie weken de derde besmettingsgolf mee. “Ik monitor telefonisch, via WhatsApp of via videocall mijn Covid-19-patiënten die geen extra zuurstof nodig hebben, en geen ernstige onderliggende chronische aandoeningen hebben.”
Zij is wel voldoende uitgerust om deze (extra) zorg te verlenen. Ze beschikt over de nodige Personal Protective Equipment (PPE’s) en apparatuur om de werkzaamheden die erbij horen te verrichten. ‘Echter zou het handig zijn als ik mijn Covid-19 thuispatiënten een thermo- en zuurstofmeter zou kunnen meegeven. De ademhaling monitor ik via videocall.” Het zou goed zijn als ook de patiënt voldoende uitgerust zou zijn.
(Thuis)monitoring van Covid-19 patiënten op de vitale functies geschiedt bij de inheemse volkeren in het binnenland drie keer per week, vertelt Maureen Wijngaarde-van Dijk, onderdirecteur Medische Zaken van de Medische Zending. “Gezondheidswerkers van de poli gaan naar de patiënten toe of we vragen hen naar de poli te komen met inachtneming van de protocollen. Er wordt dan getest op bloeddruk, ademhaling, hartslag en lichamelijke klachten.” Bij enkelen wordt er ook telefonisch of via WhatsApp monitoring gedaan. ‘Maar het is moeilijk om voor mensen in het binnenland in thuisisolatie te gaan, want dat betekent geen hossel, geen geld”, volgens Wijngaarde-van Dijk.