dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
3
(2)

HPSG deal nietig verklaard door onnozele regering

lees ook ...

Nachtmerrie in Leiding 17: vader wurgt tienerdochter na ruzi...

Vanochtend heeft een man zijn tienerdochter om het leven gebracht op Leiding 17, waarna hij een giftige stof heeft ingenomen. Hij verkeert momenteel in kritieke toestand en is overgebracht naar de Spo...

In maart 2021 is tussen Suriname en het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) een overeenkomst getekend waarbij HPSG zich verplichtte om een waterstofcentrale te financieren en te bouwen. Na realisatie hiervan zou Suriname van deze centrale 100 MW energie afnemen en daar per jaar 100 miljoen US dollars voor betalen.

HPSG gaf een onjuiste voorstelling van zaken die bij een eenvoudig achtergrondonderzoek naar voren zouden zijn gekomen. Ook zou daaruit zijn gekomen dat de CEO of COO wel 14 bedrijven heeft opgericht de afgelopen elf jaar die nu zijn opgehouden te bestaan. De overheid heeft het onderzoek nagelaten en heeft in een eenvoudige zaak gefaald. Deze nalatigheid op landsniveau is een zeer ernstige zaak temeer daar zij werden aangespoord de achtergrond van het bedrijf na te gaan.

Het Deense bedrijf is ook elementaire verplichtingen uit de overeenkomst niet nagekomen. Op grond hiervan heeft Suriname de nietigheid van de overeenkomst ingeroepen. De verdere afwikkeling wordt door een Surinaamse advocaat afgehandeld.

De Surinaamse regering heeft oproepen van personen genegeerd die vroegen naar achtergrond informatie van het bedrijf. Niet de regering heeft voorkomen dat we tot de nek in de schulden zouden zitten met de betaling van honderd miljoen US dollars per jaar voor electriciteit, maar de banken die de zaak niet hebben gefinancierd. Gelukkig maar, anders was deze neppe deal met het bedrijf HPSG, dat niet bekend was bij de grote ondernemingen met wie het zegt samengewerkt te hebben, doorgegaan, ondanks alle knappe koppen aan het hoofd van de regering en bij Buitenlandse Zaken en Financien en Planning die haast alle landszaken onder zich hebben.

Het is al de zoveelste verkeerde beslissing van de regering, die teruggedraaid moet worden. De vraag is of het wel in onnozelheid genomen verkeerde beslissingen waren of  bewust gecreëerde plannen. We hebben toch geen onnozelen of zwakzinnigen als regering van Suriname aangesteld?

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHPSG deal nietig verklaard door onnozele regering