woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
17.8 C
Amsterdam
5
(3)

Houtsmokkelzaak moest in doofpot

lees ook ...

Brandweercommandant Wageningen krijgt verf van Dew’s T...

Vanmorgen heeft de Brandweercommandant van post Wageningen, S. Karioredjo, een partij verf en bijbehorende spullen ontvangen uit handen van DC Senrita Gobardhan. Met de verkregen verf zullen de mar...

Het wordt Stanley Betterson kwalijk genomen, dat hij de justitie heeft ingeschakeld om de zaak van de houtsmokkel te onderzoeken. Een bron, die onbekend wenst te blijven vermeldt dat Betterson te horen heeft gekregen dat hij zijn bureau als directeur van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) moest opruimen en ander werk zoeken, omdat hij geweigerd heeft om de zaak af te handelen met een boete voor de exporteur. Politieke krachten zijn volgens dezelfde bron bezig om de hele zaak in de doofpot te stoppen.

Het voorlopig onderzoek heeft  al aangetoond, dat meerdere personen en instanties betrokken zijn bij deze smokkelpoging. Minstens dertien douaneambtenaren zouden hand- en spandiensten hebben verleend, maar vermoedelijk zijn ook politieagenten betrokken.

Het is nu wel zeker, dat de controleurs van SBB betrokken zijn. Het onderzoek moet ook aan het licht brengen, waar de boomstammen zijn geoogst, welke SBB-controleposten  zijn gepasseerd en wanneer, om zo in kaart te brengen welke SBB’ers betrokken zijn bij deze zaak. Ook een “grote speler” wat betreft verschepingsactiviteiten is de Jules Sedney Haven. Het hout zou uitgevoerd worden door een Chinese ondernemer. Hij schijnt ook de eigenaar te zijn van een bekende toiletpapierfabriek in Suriname. Vorige week stuitten de  Vliegende Brigade, die economische delicten moet helpen opsporen, samen met medewerkers van SBB op de smokkelpoging. In de Jules Sedney Haven stonden honderd al door de douane verzegelde containers met rondhout klaar om verscheept te worden.

De directeur der Belastingen, Ismaël Kalaykhan, en de SBB-topman Betterson bevestigden vrijdag tegenover de pers, dat er onregelmatigheden geconstateerd waren bij de beoogde uitvoer van honderd containers met rondhout. “Inderdaad is er een hoeveelheid illegaal hout na een tip ontdekt op de haven. Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat het gaat om circa honderd containers. Het gaat om hout waarbij tot nu toe gebleken is dat grotendeels zonder medeweten van SBB is ingeladen”,  dit zei Betterson.

Omdat de blokken nog in de containers waren, kon niet worden aangegeven om hoeveel kubieke meters het gaat. De waarde van het hout en wat aan belastingen en andere heffingen betaald zou moeten worden, kon ook nog niet worden vastgesteld. Betterson zei dat na de ontdekking “alles aan de politie is overgedragen”. De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS) is belast met dit onderzoek. De politie heeft  nog geen officiële informatie met het publiek gedeeld hierover.  President Santokhi heeft wel zijn blijdschap getoond,  toen hij het resultaat vernam van deze succesvolle actie van de Vliegende Brigade.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHoutsmokkelzaak moest in doofpot