donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
5
(2)

Houtsmokkel wordt goed onderzocht

lees ook ...

EZ organiseert trainingssessies voor ondernemers

Het Onderdirectoraat Internationale Handel (ODIH) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert informatie sessies voor ondernemers als voorlop...

Vorige week is een partij van honderd containers hout ontdekt door de Vliegende Brigade en medewerkers van de Stichting Bostoezicht(SBB) op de Jules Sedney Haven. De containers waren reeds verzegeld door de douane om geëxporteerd te worden, maar de administratie van SBB was niet op de hoogte van dit alles. In het parlement heeft men vragen over deze poging tot grootschalige smokkel gesteld.

Deze zaak  moet tot de bodem worden uitgezocht. Waar er strafrechtelijke maatregelen tegen betrokkenen getroffen moeten worden, zal dat gebeuren. Het onderzoek is reeds in handen van het Openbaar Ministerie en wordt geleid door een officier van justitie. President Chandrikapersad kijkt uit naar het onderzoeksresultaat.

Abop-fractieleider Dinotha Vorswijk vind dat hier sprake is van corruptie. Zij wees er onder meer op, dat vanaf het vellen van de bomen tot het afhandelen van de documenten voor export meerdere schakels gepasseerd moeten worden. Het coalitie lid is verbaasd dat het mogelijk is geweest om  een zwendel van zo een grote formaat tot stand te brengen “zonder dat iemand daarvan iets afweet”.

“Dit is corruptie op hoog niveau” zegt Vorswijk. Zij drong aan op een grondig onderzoek. De parlementariër vroeg zich af hoe het mogelijk is geweest dat zoveel instituten “willens en wetens” handelen om de staat te benadelen. Ook oppositielid Melvin Bouva (NDP) liet zich niet onbetuigd. Hij wenst van de regering te vernemen wat de rol van de verschillende instanties, onder andere de douane, SBB, politie en Economische Controledienst is geweest.

Verder vroeg hij of het parlement alle relevante documentatie in deze zaak kan krijgen.  Ook wilde hij weten  welke maatregelen getroffen zullen worden tegen overheidsdiensten of -functionarissen, die in deze kwestie mogelijk een scheve schaats hebben gereden. President Santokhi vulde aan dat de regering vanaf haar aantreden een grote discrepantie heeft geconstateerd in de officiële houtexportcijfers van Suriname bij lokale instituten en die door internationale organen worden bijgehouden.

Het buitenland  registreert aan houtexport uit Suriname  vele malen meer dan wat in de Surinaamse boeken staat. Deze trend is als een regelmaat ettelijke jaren gaande. Het staatshoofd vroeg retorisch hoe dit de afgelopen jaren niet is opgevallen. De Vliegende Brigade heeft de afgelopen periode ook twee andere smokkelpogingen van hout in de kiem kunnen smoren.  Toch is men doorgegaan. De ontdekking van de honderd containers in de haven was de derde, en naar nu blijkt meest succesvolle operatie. Intussen zijn de containers naar een andere locatie vervoerd, zodat de hoeveelheid hout exact kan worden vastgesteld.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHoutsmokkel wordt goed onderzocht