In december, net een maand geleden, verkondigde Chan Santokhi, de president met een uitgestreken gezicht te Dubai dat Suriname haar status als meest beboste land zal behouden. Santokhi zou ook moeten weten dat als we het bos net zo laten als het nu is, we er 2 miljard Euro per jaar mee kunnen krijgen van Europa. Dit groot bedrag aan carbon credits kunnen we krijgen omdat ons bos zuurstof maakt die elk levend wezen op de wereld nodig heeft.
In schril contrast hiermee staat het feit dat de gerenommeerde nieuwswebsite Nomadas vorige week in een interview publiceerde met de Argentijnse ondernemer Adrian Barbero, dat die 30.000 hectare heeft gekocht van het Surinaamse bos van de Surinaamse president voor landbouw en veeteelt door Mennonieten. Het bewijs hiervoor is geleverd door een presidentiële missive van 2022, die getoond werd tijdens het internationaal symposium voor mediawerkers in Suriname, in het laatste kwartaal van 2023.
Vernietigende Gevolgen (Tuwaro!)
Dit wordt bevestigd door een brief van LVV minister Sewdin van vorige week waarin die vraagt aan minister Dinotha Vorswijk van Grond en Bos Beheer om 30.000 hectare bos voor landbouw te bestemmen. Ergo, op de nieuws site Nomadas zijn er kopieën van de 5 uitgestrekte regenwoud gebieden in Suriname getoond, beloofd aan Barbero voor zijn cliënten de Mennonieten met een totaal van 1 miljoen hectare !!
Met de grootschalige gemechaniseerde, chemisch vergiftigende landbouw en grootschalige veeteelt van de Mennonieten worden 8 Inheemse en Marrondorpen alsook de biodiversiteit van dieren en planten van ons kostbare regenwoud bedreigd. In de gevarenzone zijn de Kwinti, Caribische en Arowakse dorpen zoals: Corneliskondre, Cupido, Donderskamp(Konomerume) Kaaimanston, Tapoeripa en Witagron. Bosbranden breken vaak uit bij het ontginnen van honderden hectaren bos en landbouwchemicaliën vergiftigen het rivierwater en de vissen waarvan de bosbewoners ook leven.
Wie Zwijgt, Stemt Toe
Zijn Santokhi en Brunswijk echt zo dom, corrupt, harteloos en door geld verblind dat ze kiezen voor de vernietigende gevolgen van de grootschalige, gemechaniseerde en chemisch vergiftigende landbouw. Offeren zij daarvoor Surinaamse mensen op die in het bos wonen? Het is toch Godgeklaagd en zeer grievend dat Surinaamse inheemsen die er al duizenden jaren leven en het bos in stand houden geen grondenrechten hebben en de Marrons die een moedige strijd leverden en in het bos vluchtten om de helse slavernij te beëindigen evenmin.
Maar een stel voor hun voortbestaan gevaarlijke buitenlanders, krijgen grond in bezit als we dit niet stoppen. En wat nog meer bedreigd wordt zijn de zeldzame beschermde diersoorten als de jaguar, de veelkleurige Amazonepapegaai(Ara), de rotshaantjes en de blauwe kikkers, die laatsten die alleen in ons Surinaams bos voorkomen. Volgens getoonde officiële documenten willen Santokhi en Bibis minister Albert Ramdin zelfs het natuurreservaat Kaboeri kreek in deze uitverkoop van het bos zetten.
Teken de petitie, om dit te stoppen
Vanwege deze bedreigingen hebben de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden en de reeds 50 jaar strijdende OIS, de Organisatie van Inheemsen in Suriname alsook de kapiteins en het opperhoofd protesten laten horen. Zij zijn bereid tot het uiterste te gaan om hun traditionele manier van leven en hun middelen van bestaan de planten en de dieren, de vissen en het water van de rivieren voor hun overleving te beschermen.
Deze informatie ontlenen wij grotendeels aan Daves Podcast, uit Paramaribo, Suriname waar programmamaker Dave van Aerde een interview afnam van John Goedschalk, de ex-directeur van Conservation International. Goedschalk is een petitie begonnen tegen de uitgifte van ons bos, voorlopig getekend door 300 personen, die u, als lezer eveneens kunt ondersteunen door de petitie op deze link op facebook te ondertekenen. https://rb.gy/0mszb3