zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
0
(0)

Houding van de president naar Guyana grenst aan landverraad

lees ook ...

Women in Business wil cosmetisch laboratorium

Locale cosmetica is in winkels te koop. Een aantal ’producenten’ beginnen met een product na het bekijken van een youtube filmpje zonder formule. Deze mensen moeten volgens de stichting Women in Busin...

Als reactie op het bericht dat via het Guyanese medium Kaieteur News naar buiten is gekomen attendeert de PALU de President erop, dat de bouw van een brug over de Corantijnrivier een Surinaamse aangelegenheid is en moet blijven. Afgelopen week vond een inschrijving plaats op het Guyanese ministerie van Openbare Werken voor internationale bedrijven om in aanmerking te komen voor de bouw van de brug. Suriname lijkt hiermee de zeggenschap over haar eigen grondgebied uit handen te hebben gegeven. De PALU is van mening dat, terwijl we weten wat de gevolgen zullen zijn voor Suriname, het koppig vasthouden aan en het voortzetten van dit twijfelachtige standpunt van de President grenst aan landverraad.

GEVAARLIJKE ONTWIKKELING
Als Suriname de leidende rol niet opeist in de bouw van de brug over de Corantijnrivier zullen de gevolgen voor Suriname volgens de PALU erg nadelig zijn. Guyana stelt de zeggenschap van Suriname over de Corantijnrivier ter discussie en houdt zelfs een deel Surinaams grondgebied, het Tigri gebied, illegaal bezet. Met de inschrijving op het Guyanese ministerie van Openbare Werken voor internationale bedrijven om in aanmerking te kunnen komen voor de bouw is het duidelijk dat de Surinaamse regering geen leidende rol speelt over de bouw van een brug op het eigen grondgebied. Met deze houding van de Surinaamse regering zal de Guyanese regering worden versterkt in haar claims op delen van het grondgebied van Suriname dat grenst aan Guyana. Volgens de PALU is dit een zeer gevaarlijke ontwikkeling waar snel een eind aan gemaakt moet worden.

VISVERGUNNINGEN TOEGEZEGD
Ondanks waarschuwingen van deskundigen over de lakse houding van de Surinaamse regering in deze kwestie lijkt de Surinaamse regering voort te gaan met haar standpunt. De minister van Buitenlandse Zaken noemde het zelfs als een bewust gekozen beleid van “soft diplomacy”. Als resultaat van dit regeerbeleid zijn visvergunningen toegezegd aan Guyanese vissers. Er zou zelfs een overeenkomst zijn getekend. De toezeggingen gedaan door de President zouden zo hard zijn geweest dat nu steeds meer hardere claims worden gedaan vanuit de Guyanese zijde. Wat de situatie verergerd is dat vanuit Surinaamse zijde een harde tegenreactie uitblijft. De President lijkt bewust te negeren dat het verlenen van visvergunningen aan Guyanese vissers in Surinaamse wateren uiteindelijk ook zal resulteren in een versterking van de Guyanese claims.

LANDVERRAAD
Dezelfde lijn lijkt de Surinaamse regering met de President voorop te hanteren in de kwestie van de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Het begon met Guyanese vlaggen die geplant werden op Surinaamse grondgebied die de locatie van de brug zouden markeren. Vervolgens kwam in het nieuws dat Guyana zou inkomen met een aanzienlijk deel van financiële middelen voor de bouw van de brug. En dit terwijl de gehele brug op Surinaams grondgebied zich bevindt en Guyana slechts verantwoordelijk is voor het bruggenhoofd, de toe- en afvoerwegen aan de Guyanese zijde. En nu dus de inschrijving voor de bouw die op het Guyanese ministerie plaatsvindt. De PALU is van mening dat de houding van de President grenst aan landverraad waarbij bewust een stuk Surinaams grondgebied uit handen wordt gegeven.

SURINAAMS BELANG CENTRAAL
Bovendien heeft de bouw van de brug over de Corantijnrivier geen prioriteit als we kijken naar de economische problemen waar Suriname mee geconfronteerd wordt. De brug heeft zeker geen prioriteit als we daarmee Guyana versterken in hun claims op Surinaams grondgebied. De PALU roept daarom de President op om het roer om te gooien als het gaat om de relaties met Guyana en ook daarin het Surinaamse belang centraal te stellen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHouding van de president naar Guyana grenst aan landverraad