donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
5
(2)

Hoop voor Marwina Streekziekenhuis

lees ook ...

Korps Politie Suriname ontvangt voertuig van Wenzhou Associa...

Op vrijdag 12 juli jl. heeft het Korps Politie Suriname (KPS) een waardevolle schenking ontvangen van de Wenzhou Association in Suriname. De vereniging, die bekendstaat om haar betrokkenheid bij de ge...

De bewoners van Albina zijn hoopvol gestemd. Nieuws heeft hen bereikt dat het Streekziekenhuis Albina eindelijk gezondheidszorg zal bieden. Volgens Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, komt er een samenwerking met het ziekenhuis in Saint-Laurent. Personeel en middelen zullen beschikbaar worden gesteld. Zieken zouden veel geld en tijd kunnen besparen als dit werkelijkheid wordt.

“Er worden nu mensen getraind in Paramaribo om de zorg te bieden in het ziekenhuis en die zullen ook getraind worden door het ziekenhuis in Saint-Laurent. We zullen ook zorgen voor specialistische hulp, zodat de mensen niet meer naar Paramaribo hoeven voor zorg”, legt Sukul uit. Albina kent een groot tekort aan vroedvrouwen.

Toch zijn er twijfels onder de plaatselijke bevolkin, omdat het ziekenhuis vanaf 2009 werd besproken. Een schenking van 1,1 miljoen euro van de Europese Unie en een lening van vijftien miljoen euro toegekend door het Franse Ontwikkelingsagentschap (Agence Française de Développement/AFD) werden ingezet om dit te realiseren. De bouw startte in 2012 en in 2017 werd het gebouw technisch opgeleverd.

Echter, in 2019 bleek volgens de overheid nog vijf miljoen euro extra nodig te zijn voor de uiteindelijke oplevering. De pandemie en de schuldencrisis van Suriname traden kort daarna op als spelbreker.

De huidige bilaterale herschikkingsovereenkomst met Frankrijk via de Club van Parijs en de overeenkomst met het IMF, maken het nu mogelijk om de lening die nodig is hiervoor te verstrekken volgens Charles Trottman, directeur van de afdeling Three Oceans van de AFD. “We zijn al zes maanden bezig met een technische analyse van wat er precies nodig is voor het ziekenhuis, want vanaf 2019 is er veel gebeurd.”

Donderdag jongstleden vond de ondertekening om de lening van vijf miljoen euro van de AFD te ontvangen voor het voltooien van dit traject plaats bij de residentie van Nicolas de Lacoste, de ambassadeur van Frankrijk voor Suriname en Guyana. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, was aanwezig bij de ondertekening, en sprak van een bijzonder moment. “Nu na de schuldherschikkingsovereenkomsten kunnen we weer aan de slag met de AFD. Dit project moet echt af. Suriname is een land dat grenst aan Europa en de AFD biedt ons goede mogelijkheden. We moeten daar goed gebruik van maken”, aldus de bewindsman.

Veel Surinamers doen de oversteek naar Frans-Guyana voor goede zorg. Eigenlijk hebben deze mensen in hun eigen land recht daarop. Men wil dit realiseren.

“Om dit te realiseren, komt er ook een samenwerking met het ziekenhuis in Frans-Guyana, zodat er in de eerste fase vertrouwen komt in de zorg. Het ziekenhuis moet zichzelf daardoor gaan bewijzen,” zegt Trottman

Er is een groot tekort aan artsen in Albina. “De dokter in Albina is god. Ze kijken vrijwel niet naar je en geven je snel een calpol. Vooral in het weekend. Zij zegt verder dat medicamenten niet te krijgen zijn via de SZF-verzekering, maar wel verkocht worden voor particulieren. Fransen die oversteken worden met open armen door deze artsen ontvangen, en hebben bij de artsen voorrang op Surinamers. Privébezoek op de poli met een volle wachtkamer is geen uitzondering.

Surinamers, die de zorg van de Franse kant gewend zijn zullen moeten wennen aan de kwaliteit van zorg in hun eigen land volgens een ander bewoner. De overkant kent geen wachttijd wanneer een acute behandeling nodig is.

Trottman verwacht dat de analyse van het technische team gauw zal worden afgerond en dat men dan het geld beschikbaar kan stellen aan Suriname. “Ik verwacht dat we in het komende jaar de uiteindelijke oplevering en samenwerking kunnen effectueren.”

De technische analyse van de AFD is ook om te komen tot heropstart van een waterproject. In Moengo zal men werken aan capaciteitsvergroting en in Paramaribo-Zuid aan rehabilitatie van bestaande systemen. “We praten daarover nu met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het project is in de fase van heropstart, nadat het ook twee jaar stilligt door de schuldencrisis van Suriname.”

Bron Foto: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHoop voor Marwina Streekziekenhuis