donderdag 8 juni 2023
25.5 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
5
(4)

Hoogste onderscheiding gedevalueerd met Somohardjo

lees ook ...

South Dakota National Guard Brigadier General visits the Def...

Brigadier General Deborah Bartunek of the South Dakota National Guard (SDNG) met last week with Defense Secretary Krishna Mathoera and Army Commander Colonel Werner Kioe A Sen to further solidify rela...

De voorzitter van de Pertjajah Luhur partij, coalitie genoot van de regering met zijn twee magere zetels, heeft onlangs de hoogste nationale decoratie gekregen  van president Santokhi. Dit voor zijn verdiensten in Suriname. Van PL-voorzitter Paul Somohardjo is bewezen dat hij grondroof pleegde, veroordeeld werd wegens aanranding van tienermeisjes en in de politiek vaak chantage gebruikt heeft om zijn zin te krijgen.

 In de laatste verkiezing in haar 23 jaar, is de partij ernstig achteruit gegaan van 8 zetels naar anderhalf. De zoon van de 80 jarige Somohardjo, Bronto, is minister van Binnenlandse Zaken. Paul Somohardjo is al 50 jaar politicus. In die tijd was hij wel eens organisator van een kermis, Javaanse missverkiezing en heeft hij een radio- en tv station opgezet. De ministers (inclusief zichzelf) de ambasssadeurs en de vele ambtenaren die hij in het verleden heeft laten benoemen op Sociale Zaken, Landbouw,Veeteelt & Visserij (LVV)en zelfs Onderwijs hebben slecht tot zeer matig gepresteerd. Hij heeft met wisselend succes een of twee winkels met basis levensbehoeften laten draaien, tegen basis prijzen. Hij heeft dus brood, spelen en een propaganda apparaat geboden. Hij heeft nooit een productiebedrijf of agrarische project ontwikkeld, terwijl zijn volgelingen vroeger grotendeels in die sector werkzaam waren.

Stemvee

Politiek leek het erop dat PL de stem van de eerlijke en hardwerkende Javaanse Surinamers nodig hadden om daarna te genieten in klein verband van alle voordelen die de machtsverwerving met zich meebracht. De partij die zich erop beroept een sociale partij te zijn, heeft nauwelijks wat voor zijn leden gedaan. Met hun “sociale kracht” hebben zij hooguit een of twee kleine buurtwinkels geopenend om wat goedkope eerste levensbehoeften te verkopen. Daarmee dachten zij waarschijnlijk de mensen al tevreden te houden. “A bigi moni na foe wi” leek de gedachtegang en de visie te zijn.

Coalitie genoten

De verschillende coalitiegenoten deden er bij de in feite bespottelijke plechtigheid een schepje hilariteit bovenop. De Veepee (Vice President) nam het voortouw in de felicitatieboodschap en  gaf aan dat de voorzitter van de PL een doodeerlijke man is en dat hij gaat blijven samenwerken tot in lengte van dagen. Belachelijk genoeg zei deze PL voorzitter een keer: ” Me dede gi Bouta” (letterlijk:  Ik wil vrijwillig sterven voor Desi Bouterse)

Dus nu zou het kunnen zijn dat hij de  Veepee dat ook wijsmaakt. De VHP voorzitter had het te druk om zich bezig te houden met deze akkefietjes (het 23 jarig bestaan van PL) dus hij stuurde een afgezant van de partij om daar wat praatjes te gaan verkopen.

Het meest hilarische was toch wel Greg, de NPS voorzitter. De nauwkeurige observeerders konden figuurlijk  het slijm van de mond van Greg zien druipen. Hij prees de voorzitter van de jarige partij. De partij moet blijven bestaan! Dat was de conclusie van Greg. Volgens mij kon ik die” djeme”, het gezucht, van oud president Venetiaan al horen.

Ergernis

Somohardjo’s chantagededrag heeft de NPS mede ten gronde gericht. Oud president Venetiaan heeft zich heel wat ergenis van de bevolking op de hals gehaald vanwege het chantage beleid van de PL voorzitter. Bij de verkiezing van 2010 heeft NPS parlementarier Ruth Wijdenbosch de uitspraak gedaan tegen NDP parlementarier Jenny Simons dat ze Somo aan haar afgeeft op een dienblad. Zover ging de irritatie. Het figuurlijk hangen aan de kloten van onze oud president is Vene toen niet in de koude kleren gaan zitten…

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

12 REACTIES

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHoogste onderscheiding gedevalueerd met Somohardjo