dinsdag 23 april 2024
27 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Meer geld voor traditionele gezagsdragers

lees ook ...

Regering verduidelijkt benoeming van nieuwe raad van commiss...

De Surinaamse regering betreurt ten zeerste de verspreiding van berichten waarin wordt gesuggereerd dat er fouten zijn gemaakt bij de benoeming en installatie van de Raad van Commissarissen (RvC) van ...

Diverse assembleeleden vinden dat het honorarium van de traditionele gezagsdragers omhoog moet. Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) kan zich hierin terugvinden. Ze verduidelijkte echter wel in het parlement, dat het niet om een salaris gaat maar een tegemoetkoming, omdat deze groep geen ambtenaar is. Zij komt ook niet in aanmerking voor de 17% salarisverhoging. De aanpassing van de tegemoetkoming is al besproken in regeringsverband en de mogelijkheden daartoe worden bekeken.

Op de begroting van het ministerie is het programma Traditioneel Gezag Afro Surinamers Binnenland opgenomen. Dit is bedoeld voor de onderhoud van de relatie tussen het traditioneel gezag van de Afro Surinamers in het binnenland en de overheid.

De kosten voor het organiseren van krutu’s en andere vormen van consultaties met het traditioneel gezag worden opgenomen onder dit programma. Er is SRD 700.000 gereserveerd voor de transportkosten van opperhoofden om te reizen naar Paramaribo en voor het maken van badges voor de gezagsdragers.

Over de basya’s en kapiteins die nog geen beschikkingen hebben zei Emanuël, dat er een bepaalde procedure gevolgd moet worden, voordat een beschikking kan worden opgemaakt en getekend door de minister. “Allereerst komt er een voordracht vanuit het grootopperhoofd na afstemming met de familie, richting de districtscommissaris (dc).

De dc stuurt zijn of haar werkarmen richting het desbetreffende dorp en als alle zaken richtig zijn verlopen, stuurt de dc een advies richting de minister en aan de hand daarvan wordt een beschikking gemaakt”, legde de bewindsvrouw uit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer geld voor traditionele gezagsdragers