zaterdag 9 december 2023
27.1 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Holland Baroque orkest treedt op voor president Santokhi

lees ook ...

AFD-project ter ondersteuning Marwina Ziekenhuis herstart na...

Op vrijdag 1 december bracht een delegatie onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, samen met de Franse ambassadeur voor Suriname en Guyana, Nicolas de Lacoste, en Pierre Bourguig...

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag kunnen genieten van het Holland Baroque orkest, dat momenteel in Suriname vertoeft. Het staatshoofd gaf aan dat niet alleen zijn lichaam, maar ook zijn ziel bewoog. De professionele groep, die meehelpt aan een project van de School voor Jong Talent, heeft haar opwachting gemaakt op het presidentieel paleis. In aanwezigheid van het staatshoofd heeft het orkest met ruim 20 leerlingen van de school haar vermaarde muziek laten weerklinken, met ook zang en dans.

Het optreden was ter afsluiting van het project. “Men wil investeren in talent van Suriname”, zegt Albert Arens, directeur School voor Jong Talent Suriname en music director Kathedrale Koorschool. Hij gaf aan dat op basis hiervan in 2009 is gestart met de Kathedrale Koorschool.

Twee leerlingen van deze muziekschool maken momenteel furore in Nederland en maken deel uit van het orkest dat in Suriname vertoeft. Met het orkest heeft de school totaal negen optredens gehad in Brokopondo, de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus en vier scholen.

De bedoeling is om de jongeren kennis te laten maken met muziek en hen te inspireren. “Als je van jongs af aan met muziek bezig bent en het onderdeel maakt van het lesprogramma, gaan de kinderen creatiever worden en zullen zij meer durven.” De muziekdeskundige voegt eraan toe dat er op deze manier fantastische zangers en muzikanten zijn voortgekomen, zei Arens.

De Kathedrale Koorschool telt als basisschool ongeveer 100 leerlingen, die dagelijks een uur in muziek als een vak onderwezen worden. In 2018 heeft bisschop Karel Choennie sport en dans aan het curriculum toegevoegd. De Koorschool zal de handen ineenslaan met andere mulo- en basisscholen. Arens zegt dat de kinderen ingenomen zijn met dit model en ook goede resultaten laten zien.

Volgens hem vinden de leerlingen barokmuziek ook interessant. Er vindt ook mengeling plaats met inheemse liederen, waar de groep tijdens het optreden op wat van heeft laten horen.

Het Holland Baroque Orkest bestaat uit musici uit verschillende landen, waaronder Servië, Amerika en Italië. Zij spelen voornamelijk barokmuziek. Deze is een vorm van westerse klassieke muziek gecomponeerd in de periode van de barok, die in de muziek loopt van 1600-1750. De groep is naar Suriname gekomen, omdat het land veel talenten heeft.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHolland Baroque orkest treedt op voor president Santokhi