Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

“Hogere winkelprijzen door verhoging brandstofkosten”

Geplaatst

op

Consumenten in Suriname moeten er rekening mee houden dat winkelprijzen weer zullen stijgen. Oorzaak hiervan is de verhoging van de brandstofprijzen eerder deze week. Dat laat Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), weten aan Times of Suriname.

Vorige week zijn de prijzen voor goederen nog gedaald doordat de douanekosten ook waren gedaald. Dit kon toen doorberekend worden aan de consument. Nu de prijzen voor brandstof deze week zijn gestegen zal hierdoor hoogstwaarschijnlijk ook de douaneprijs weer omhoog gaan. Met als gevolg dat de alledaagse goederen voor de Surinamers ook weer in prijs zullen stijgen. Daarnaast is ook de koers voor vreemde valuta weer gestegen, terwijl die juist een dalende trend liet zien. De douanekoers is uiteindelijk meegegaan in die daling, maar die staat nu achter op de straat- en bankkoersen die worden berekend voor Amerikaanse dollars en euro’s. Volgens Wolfram berekenen winkeliers een vast percentage van 20 procent als winstmarge. Van deze opbrengst betalen zij hun kosten zoals huur, salaris enzovoort. Wanneer deze marge in het geding komt zijn zij dus wel genoodzaakt om de prijzen voor goederen omhoog bij te stellen.

 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |