Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

“Hogere winkelprijzen door verhoging brandstofkosten”

Geplaatst

op

Consumenten in Suriname moeten er rekening mee houden dat winkelprijzen weer zullen stijgen. Oorzaak hiervan is de verhoging van de brandstofprijzen eerder deze week. Dat laat Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), weten aan Times of Suriname.

Vorige week zijn de prijzen voor goederen nog gedaald doordat de douanekosten ook waren gedaald. Dit kon toen doorberekend worden aan de consument. Nu de prijzen voor brandstof deze week zijn gestegen zal hierdoor hoogstwaarschijnlijk ook de douaneprijs weer omhoog gaan. Met als gevolg dat de alledaagse goederen voor de Surinamers ook weer in prijs zullen stijgen. Daarnaast is ook de koers voor vreemde valuta weer gestegen, terwijl die juist een dalende trend liet zien. De douanekoers is uiteindelijk meegegaan in die daling, maar die staat nu achter op de straat- en bankkoersen die worden berekend voor Amerikaanse dollars en euro’s. Volgens Wolfram berekenen winkeliers een vast percentage van 20 procent als winstmarge. Van deze opbrengst betalen zij hun kosten zoals huur, salaris enzovoort. Wanneer deze marge in het geding komt zijn zij dus wel genoodzaakt om de prijzen voor goederen omhoog bij te stellen.

 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen