Staatshoofden van de Caricomlanden uitten tijdens de openingsceremonie van de 43ste reguliere Caricom staatshoofdenvergadering op 03 juli, hun bezorgdheid over de effecten van klimaat verandering, de globale financiële crisis, effecten van de oorlog in Oekraïne en de covid-pandemie, waarvan de directe gevolgen, sterk gestegen graan- en benzineprijzen zijn.
Voedselproductie en voedselveiligheid staat zeer hoog op de agenda voor de Caricom, welke wordt aangepakt onder leiding van de president van Guyana en ondersteund door een ministeriële taskforce. Het doel is om de regionale rekening voor voedselimport met 25 procent te verlagen in 2025. Caricom secretaris-generaal Carla Barnet geeft aan dat het creëren van een agrovoedingssector in de regio zal leiden tot zelfvoorziening wat van groot belang is vanwege de wereldwijde voedselcrisis, veroorzaakt door de oorlog tussen Oekraiene en Rusland die het meeste graan in de wereld produceren.
“We ervaren nu het volle vuur van relevante prijsstijgingen voor basisartikelen zoals brandstof, meel en brood, verergerd door problemen met de toeleveringsketen. Ik moest onlangs een speciale vergadering van mijn kabinet bijeenroepen om de prijs van brood te bespreken ”, meldt Philip Pierre, premier van St Lucia.
De gewezen Caricom-voorzitter Johnny Briceño deelde mee dat de actie die van de Caricom ondernomen had tegen de klimaatverandering en de pandemie, aan diggelen werd geslagen toen Rusland de Oekraïne binnenviel. De voedsel, energie- en financiële crises hebben een directe impact op de kwetsbare landen van het Caraïbisch gebied. “In Belize is er vele malen vergaderd over hoe de prijs van brood laag te houden; Vergaderingen over crises lijkt het nieuwe normaal”, aldus prime minister Briceño.