dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
5
(1)

Hoge kosten uitvaart Covid-lijken moeten nader bekeken worden

lees ook ...

President Santokhi bezoekt kinderen met beperking

President Santokhi heeft vandaag, zaterdag 03 december, een evenement bezocht dat gehouden werd in het kader van de 'Internationale dag voor mensen met een beperking'. Dit evenement, georganiseerd doo...

De voorzitter van de Federatie van Afleggersverenigingen Suriname Clifton Braam plaatst vraagtekens bij de kosten die gepaard gaan bij een Covid-uitvaart. Partijen moeten volgens hem om de tafel gaan zitten om deze situatie breedvoerig te bespreken. Er gaan al geruime tijd stemmen op dat nabestaanden van een Covid-uitvaart relatief meer geld moeten neertellen in vergelijking met een normale begrafenis. Binnen de gemeenschap ontstaat het vermoeden, dat er grof geld wordt verdiend met het leed van de nabestaanden.

Braam is op de hoogte van deze geruchten, maar dat zijn afleggersvereniging hier buiten staat. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat er bij een Covid-lijk veel meer geld wordt gevraagd voor aflegging en bij normale omstandigheden niet. Braam vermoedt dat men gegronde redenen heeft om tot die bedragen te komen, maar zegt hij dat de gemeenschap moet worden ingelicht waarom die bedragen worden gehanteerd.

De uitvaartprotocollen in Suriname moeten worden herzien vindt Braam. In het buitenland, met name Nederland, zijn de protocollen al aangepast. Hij stelt voor om meerdere uitvaartbedrijven in de gelegenheid te stellen om Covid-begrafenissen aan te bieden. Dit zal volgens Braam kosten reducerend werken en ook de druk op de mortuaria verminderen. Hij benadrukt dat het aan de uitvaartbedrijven ligt die precies weten hoe zij tot de bedragen zijn gekomen.

“Wij moeten mekaar helpen, want het gebeurt dat sommige mensen de uitvaart niet kunnen betalen. Er zijn bedrijven die hier en daar korting geven. Er is ook een crematieoord, dat mensen tegemoet wil komen en dat is een goede zaak,” zegt Braam.

In De Nationale Assemblee is de zaak van hoge kosten voor uitvaart Covid-lijken ook aangekaart. Braam hoopt dat er een meeting komt met het Covid-team en het ministerie van Volksgezondheid om deze zaak nader te bekijken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHoge kosten uitvaart Covid-lijken moeten nader bekeken worden