donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
5
(1)

Een te hoge bloeddruk is gevaarlijk

lees ook ...

NCCR: urgente voorbereidingen nodig voor aanhoudende zware r...

Suriname wordt momenteel geconfronteerd met een aanzienlijke toename van regenval, volgens de Meteorologische Dienst Suriname. De overgang van El Niño naar La Niña draagt bij aan deze situatie, wat vo...

Jaarlijks wordt op 17 mei Wereld Hypertensie (Hoge Bloeddruk) Dag herdacht om het bewustzijn erover te vergroten en preventie, detectie en controle van hypertensie te bevorderen.

Het thema voor dit jaar is ‘Meet uw bloeddruk nauwkeurig, controleer het en leef langer’, gericht op het vergroten van bewustzijn over nauwkeurige bloeddruk meetmethoden, het bijhouden van de bloeddrukwaarde en het waarborgen van een gezonde leefstijl.

Over het algemeen weet mensen in Suriname niet wat hun bloeddrukwaarde is, omdat het niet regelmatig wordt gemeten. Het is heel belangrijk om vroegtijdig te ontdekken wanneer de bloeddrukwaarde laag of hoog is, aangezien het kan bijdragen aan diverse gezondheidsproblemen zoals beroerte, hartaanvallen, nieraandoeningen, blindheid, dementie en tenslotte sterfte.

Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, welke de belangrijkste doodsoorzaak is in Suriname. Het risico wordt vergroot door roken, overmatig gebruik van alcohol, ongezonde voeding (veel suiker-, zout- en vethoudende produkten, weinig groente en fruit) en onvoldoende beweging. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes mellitus) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn.

Veel mensen weten niet wanneer ze hoge bloeddruk hebben, omdat er minimale symptomen zijn en ontdekken dat pas na een hartaanval of beroerte. Hypertensie wordt daarom ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd. Het is daarom van eminent belang dat mensen regelmatig hun bloeddruk meten en controleren, zodat ze op de hoogte zijn en optijd behandeld kunnen worden.

Tips voor mensen met hoge bloeddruk: Personen die bloeddrukmedicatie gebruiken, worden aangemoedigd ze te blijven gebruiken zoals voorgeschreven en indien mogelijk thuis hun bloeddruk te meten. Het kan iets lager of hoger worden dan normaal, maar verander uw behandeling niet zonder eerst met uw arts te overleggen.

Drink genoeg. Veel mensen, vooral ouderen, drinken te weinig water. Het is aangeraden om een schema te maken dat u kan helpen zodat u de hele dag door regelmatig water drinkt. Eén van de nationale voedingsrichtlijnen van Suriname zegt dan men 8 glazen water per dag moet drinken. Eet gezond. Probeer zoveel mogelijk verse goenten en fruit te gebruiken, minder vet, zout en suiker.

Enkele voedingsrichtlijnen zijn: Gebruik minder olie bij het koken en eet minder gebakken en vettige voedingsmiddelen. Kies vaker voor verse gezonde voeding dan voor ongezonde bewerkte voedingsmiddelen die vol zitten met suiker, zout en vet. Gebruik minder suiker en voedingsmiddelen en drank waaraan suiker is toegevoegd. Gebruik verse kruiden en specerijen bij het klaarmaken van eten en minder zout en zoite smaakmakers.

Fysieke activiteit: Probeer regelmatig (minimaal 30minuten per dag) te bewegen. Het is ook goed om na te gaan wat thuis gedaan kan worden, bijvoorbeeld rondjes rennen op het erf, touwtjespringen, fietsen, maar ook intensief lopen, harken of bezemen. Hou je geestelijk gezond. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je laten ontspannen, vermijd negatieve of inspannende berichten en programma’s.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameEen te hoge bloeddruk is gevaarlijk