vrijdag 13 september 2024
26 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
5
(1)

Hoe verder met de historische panden van het RK Bisdom in Paramaribo

lees ook ...

Onderzoek naar olie- en gaslekken in levert al 23.800 km² aa...

In een gezamenlijke inspanning van Staatsolie, GeoPartners Limited uit het Verenigd Koninkrijk en het Nederlandse TROIS GeoConsulting, is tot 2 september 23.800 km² van de Surinaamse zeebodem onderzoc...

Het RK Bisdom staat voor de moeilijke keuze om de historische panden te behouden of af te stoten. “Historische gebouwen hebben een emotionele waarde, maar wat niet meer kan, moet je afstoten als het een te zwaar blok aan je been wordt.” Pijnlijke conclusie van bisschop Karel Choennie over de in verval geraakte historische panden van het Rooms-Katholieke Bisdom. De Monumentenwet, zonder enige subsidie staat slopen niet toe.

Twintig jaar geleden werd de historische binnenstad van Paramaribo opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco (de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur, wetenschap en communicatie) en de Monumentenwet van Suriname in De Nationale Assemblee. Eigenaren van historische panden, zoals het RK-Bisdom kregen de enorme (financiële) verplichting om de houten gebouwen te onderhouden. “Maar dit lukt, ondanks nul cent subsidie van de overheid, nog redelijk”, zegt de kerkvader.

Veel gebouwen die het historische gezicht van Paramaribo bepalen zijn voor een groot deel van het RK-Bisdom en de overheid. De afgelopen driehonderd jaar hebben  missionarissen  het Rooms-Katholieke geloof verspreid. Scholen, internaten, sportcomplexen en meer zijn ook door hen gebouwd.

Hiervoor moest vaak grond worden gekocht, waarvoor de missionarissen zich hebben ingezet. “Sommige delen kregen ze eerst in gebruik van de gouverneur en andere werden door katholieke plantage-eigenaren geschonken. Waar er gekocht kon worden, hebben we dat gedaan”, legt Choennie uit.  “We hebben eigendommen, maar die zijn niet liquide. De bezittingen moeten we nu zodanig gebruiken dat wij genoeg inkomsten eruit kunnen krijgen.”

Het Bisdom besloot de monumentale panden die het zelf niet meer gebruikt, te restaureren en te verhuren. De grote pastorie, tegenover de Kathedrale Basiliek Sint Petrus en Paulus, wordt al meer dan tien jaar aan de Nationale Volksmuziekschool verhuurd. Het pand op de kruising van de Henck Arronstraat-Monseigneur Wulfinghstraat, waar het Ondernemershuis Paramaribo is ondergebracht wordt ook verhuurd.

Jammer genoeg lukt het niet om alle gebouwen te restaureren. Het poortgebouw aan de monseigneur Wulfinghstraat ziet er zwaar verwaarloosd uit. In 1954 werd het gebouwd als hulplokalen voor het scholencomplex  van de St Elisabethschool.

De toenmalige bisschop Wilhelmus de Bekker wilde het slopen, omdat er geen geld was om het te laten restaureren, maar de overheid  gaf hiervoor geen toestemming. Vanwege het veronderstelde gevaar heeft ook Choennie weleens overwogen om het af te breken, met of zonder toestemming, omdat men instorting vreesde. Architecten bij inspectie zijn echter tot de conclusie gekomen dat het gebouw  niet zal instorten. Het Poortgebouw vormt ook een markante doorgang naar de kathedraal, daarom heeft het Bisdom besloten het nog dit jaar te laten restaureren en schilderen. Hiervoor zoekt RK-Bisdom geld.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHoe verder met de historische panden van het RK Bisdom in Paramaribo