donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
5
(1)

Toename hiv-infecties in Suriname

lees ook ...

Suriname bereidt zich voor op negende volks- en woningtellin...

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft de eerste stappen gezet in de voorbereidingen voor de negende volks- en woningtelling in Suriname. Momenteel zijn ABS-medewerkers bezig met veldwerk ...

Het aantal infecties met het hiv-virus in Suriname lijken toe te nemen. Sociale ongelijkheden, marginalisatie van groepen uit de samenleving alsook stigma en discriminatie houden de hiv-epidemie in stand en zijn tevens een voedingsbodem voor toename van het aantal nieuwe Hiv-infecties.

Uit voorlopige data van Suriname wordt geconcludeerd dat het aantal infecties in Suriname mogelijk weer toeneemt. Door de Covid-19-pandemie is de terugrapportage van data enigszins gecompromitteerd. Bij aanstaande jaarlijkse data rapportage in februari-maart 2023 kan deze observatie verder bevestigd dan wel ontkracht worden.

Internationaal is overal duidelijk dat ongelijke toegang tot hiv-preventie en zorg de kern is waardoor HIV niet verder teruggedrongen wordt en in sommige gevallen zelfs weer toeneemt. De slogan voor Wereld Aids Dag dit jaar ‘Equalize’, geeft de essentie van de richting waarin de oplossing gezocht moet worden concreet aan.

Voor het ministerie van Volksgezondheid ligt in 2023 het accent op het beschikbaar maken van hiv-preventie opties, als Pre-Exposure Profylaxe, alsook het uitbreiden van test opties voor de gemeenschap. Op Wereld Aids Dag is het een goed moment om in het kader van hiv eraan herinnerd te worden dat ‘Voorkomen beter is dan genezen’; je status kennen motiveert om negatief te blijven en helpt om indien positief, tijdig behandeling te zoeken en dat hiv-behandeling echt werkt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameToename hiv-infecties in Suriname