vrijdag 12 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
19.1 C
Amsterdam
5
(1)

Hiv/aids anno 2021 nog een gezondheidszorgprobleem in de wereld

lees ook ...

Canari wil milieu aanpak Suriname door klimaatverandering

Het Caribbean Natural Resources Institute (CANARI) heeft voor een betere Milieu aanpak in Suriname de focus gelegd op klimaatverandering. In dit kader werd er een forum voor het Readiness Project van ...

Over de hele wereld zijn er meer dan 37 miljoen personen die met hiv leven, waarvan 10 miljoen nog niet op medicatie ingesteld zijn. In 2020 waren er nog 1,5 miljoen nieuwe infecties en 680.000 personen die aan de gevolgen van aids zijn komen te overlijden. Personen die niet van een hiv-positieve status op de hoogte zijn, zullen zich pas in een late fase van de ziekte, de fase van Aids, melden voor hulp en behandeling. 

Taboe, stigma en discriminatie rond hiv maken dat personen zich niet voor hiv-behandeling melden en of hun hiv-behandeling onderbreken. Binnen samenlevingen zijn er groepen die vanwege bv hun seksuele geaardheid, gender of niet gedocumenteerde status een groter risico lopen gemarginaliseerd te raken en daardoor minder toegang tot de beschikbare gezondheidszorg te hebben. Erbovenop legt de Covid-19-pandemie die nu al 20 maanden duurt, de toegang tot hiv-preventie, zorg en behandeling onder druk.

Vandaag 1 december, wordt Wereldaidsdag (WAD) herdacht. Het thema van de WAD 2021 luidt: End inequalities. End AIDS/Beëindig ongelijke toegang tot zorg en behandeling. Beëindig AIDS. De slogan ‘No one is safe until everyone is safe’ is ook van toepassing op de hiv-epidemie. De huidige financiële beperkingen binnen de overheidshuishouding vormen een uitdaging om de door de overheid gefinancierde voorzieningen (condooms voor sleutelgroepen, hiv-testmogelijkheden, hiv-remmers) steeds tijdig te financieren. Voor de toekomst blijft echter universele toegang tot gezondheidszorg een leidend beginsel om ook in Suriname beëindiging van aids als gezondheidszorgprobleem te kunnen verwezenlijken voor het jaar 2030.

Hiv-testen in Suriname
In 2020 – waarschijnlijk als een bijeffect van de Covid-19-pandemierestricties – waren het er 414 en in tegenstelling tot eerder, iets meer vrouwen dan mannen. In Suriname moeten er naar schatting 5200 personen met hiv leven. Die komen uit alle lagen van onze samenleving. 40 van elke 100 personen die in Suriname met hiv leven weten nog niet van zichzelf dat ze geïnfecteerd zijn. In het Caribisch gebied is dit getal gemiddeld 20 per 100. Over de wereld is deze gap van personen die hun hiv-status nog niet kennen gemiddeld 16 per 100. Daarom de aanmoediging: ‘ Sab i Libi, Tek a Test!’

In Suriname kan men zich gratis kan laten testen op hiv. Dat is mogelijk bij de Dermatologische Dienst, de Malaria TropClinic op Geyersvlijt, de RGD test sites van Flora, Latour, Lelydorp, La Vigilantia en Wonoredjo. Bij St. Lobi kan dat tegen een vergoeding. Eenieder ouder dan 16 jaar kan op deze test sites terecht. Bij deze counseling en hiv-test sites weet men binnen een uur het hiv resultaat. Verder kan men een zo’n lab test via de huisarts aanvragen, daarmee kan men bij elk van de laboratoria terecht voor een hiv-test. Deze test wordt door de ziektekostenverzekering vergoed.

Hiv-behandeling werkt
Alhoewel in Suriname de groep mensen die hun status kent slechts 60% betreft, zien we wel dat van elke 100 personen met hiv die zich voor behandeling gemeld hebben, 83 succesvol op antiretrovirale medicatie (hiv-remmers) ingesteld worden. Verder zien we dat bij 87 van elke 100 op hiv-remmers ingestelde personen, de virale lading onder de detectie grens (ODG) te krijgen is oftewel ODG bereikt bij dagelijks trouw inname van hiv-remmers. Mensen met hiv die ODG zijn, voorkomen dat ze voortijdig aan complicaties van hiv overlijden en kunnen zo heel goed jarenlang verder leven en werken.

Er zijn meerdere personen in Suriname die nu al langer dan 15 jaren met succes behandeld worden. Helaas zien we ook dat 1 op de 4 personen die start met remmers dat na het eerste jaar niet goed volhoudt. Het moment dat een persoon zijn remmers niet meer elke dag volgens schema inneemt zal het virus weer detecteerbaar worden, zodoende weer schadelijk zijn voor de drager en ook makkelijker overdraagbaar zijn op anderen tijdens seks zonder condoom.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHiv/aids anno 2021 nog een gezondheidszorgprobleem in de wereld