woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
3.3
(3)

Hitte waarschuwing voor Suriname!

lees ook ...

OM en CIS samen tegen milieudelicten in Suriname

Het Openbaar Ministerie (OM) en Conservation International Suriname (CIS) hebben een belangrijke stap gezet in de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname door het ondertekenen van een ...

Toeristen uit koude landen hebben de neiging te veel in de zon te gaan, Surinamers zelfs onderschatten de steeds heter wordende zon soms. Ook al woon je hier je hele leven, je kunt door de hitte bevangen raken en zelfs -bijna- flauwvallen, echt. Zoek daarom meer de schaduw op en drink de hele dag door water. Want de zon maakt geen grappen, dus neemt u haar serieus. Vers kokoswater is veruit superieur aan alle andere vruchtensappen, want het heeft alle natuurlijke zouten, suikers, mineralen en vitaminen.

Zonne steek
Wie dan ook, gezond opstaat maar zich na een poosje in de zon
ziek, zwak, duizelig en misselijk voelt, met een stekende hoofdpijn, mag het weten, dit is een zonnesteek. Met temperaturen die in de stad of andere boomloze gebieden -savanna bijvoorbeeld- nu makkelijk tot 36 graden Celsius oplopen, bent u ernstig gewaarschuwd. Al is je eetlust verminderd oor e hitte. Eet tenminste sappig fruit, watermeloen, sinaasappel, ze zijn in het seizoen maar niet goedkoop weliswaar.

Het effect van een poosje zonder hoofddeksel en voldoende water – en voeding- in de zon is als een lichte hersenschudding, dezelfde verschijnselen, zoals hierboven beschreven. Maar er kan nog lichte koorts bijkomen. Zonder crème tegen zonnebrand, kan zelfs een donker getinte huid pijnlijk vervellen en brandend heet oen aanvoelen.

Voorkomen is beter
Om van een zonnesteek te genezen is het nodig zeker anderhalve dag in een koele, half donkere kamer te blijven en constant water te drinken. Pas weer opstaan en uit huis gaan als je je veel beter voelt.Maar dit probleem kun u voorkomen, wat natuurlijk beter is dan genezen.
Probeer niet flink te spelen als je je draaierig of flauw voelt in de zon. Zoek de schaduw op. Maak een doek vochtig en windt het als een tulband om je hoofd. Neem vaker per dag een douche, spoel jezelf goed af met water om te verkoelen. Let goed op de kleintjes, laat ze meer in de schaduw spelen.

Extra voorzichtig
Bij zwemmen of een boottocht krijg je ook nog te maken met de weerschijn van de zon op het water, wat je dubbel zo voorzichtig moet maken. Minder felle zon is er voor 10 uur ’s morgens en na 5 uur ’s middags, dat zijn de beste tijden om overdag te zwemmen.
Doe een zonnebril op, draag een hoed met een wijde rand en lange mouwen als je kilometers gaat fietsen, gaat hengelen of werken in de tuin of op het veld in de zon . Smeer je in met anti zonnebrand creme. Dat is beter dan baby olie of cocosolie, want daarmee ga je juist op een soort manier bakken in de zon. Bezoek of bel je oudjes en spoor hen aan veel water te drinken want op oudere leeftijd verdwijnt of verzwakt vaak de prikkel van dorst.

Koelere avond
Heb je bomen op je erf, dan kan je in de schaduw een hangmat hangen, is soms koeler dan in huis, tenzij je een airco hebt. De airco’s en ventilatoren zijn nu vaak de hele dag aan, omdat het anders nauwelijks uit te houden is. Maar anders dan op plaatsen waar er haast geen bomen zijn, zul je in de stad zelfs maar vooral daarbuiten merken dat de temperatuur vanaf een uur of zeven in de avond aangenamer wordt. Elke avond weer is dat een opluchting, geniet ervan. Nu ik dit schrijf is het 19.20 uur en 28 graden, net gebaad op het terras is het voor mij werkelijk aangenaam, na weer zo’n lange hete dag…

Foto: Siësta tijdens hitte in tuin met schaduw

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHitte waarschuwing voor Suriname!