zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
1
(1)

Historische objecten overhandigt aan Directoraat Cultuur

lees ook ...

Duizenden gezinnen Boven-Suriname gebied zonder elektricitei...

 Dorpen in het Boven-Surinamegebied doen het al weken zonder elektriciteit. Dieselgeneratoren van deze gemeenschappen, die gewoonlijk in het dorp werden gerepareerd door dienstdoende lokale technici, ...

De heer Karel Jan Breukhoven, Emeritus Professor in de natuurgeneeswijze, overhandigde op maandag 17 mei op het directoraat Cultuur enkele historische objecten uit het begin van de 19e eeuw aan stafmedewerker Johan Roozer van het directoraat  Cultuur. Dit in aanwezigheid van de archeologen Cheryl White en Santosh Singh. De objecten komen uit een collectie van zijn familie in Nederland, die in Suriname gewerkt en gewoond heeft. Het gaat om schoeisel, een koperen melkkan en een stenen schaal.

De voorwerpen worden als zeer waardevol aangemerkt. Er zal onderzoek worden gedaan naar de datering om de oudheid vast te kunnen stellen. De opvallendste objecten zijn een paar sandalen en een paar slippers. De slippers zijn gevlochten van vermoedelijk boombast en hebben lange jute riemen om over de voet vastgemaakt te worden. Ze hebben voorts leren teenbanden en versieringen op het zoolvlak. De sandalen hebben een lengte van 28 centimeters en zijn ongeveer 11 centimeters breed, de slipper 23 centimeters lang en 10 centimeters breed.

Objecten met historische waarde die van belang zijn voor Suriname, moeten bij het saneren van de collectie of het afstand nemen van erfenissen, eerst aan de overheid of een Surinaamse musea worden aangeboden waarvan bovenstaande overhandiging een goed voorbeeld is.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHistorische objecten overhandigt aan Directoraat Cultuur