Tijdens de 45e vergadering van het World Heritage Committee is Suriname op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het besluit hierover was unaniem. Voorzitter van Stichting Jodensavanne, Harrold Sijlbing, uitte de buitengewone trots en blijdschap van Suriname over de plaatsing van de Jodensavanne Archaeological Site op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van Unesco.
Stephen Fokké, de secretaris van Stichting Jodensavanne, was aanwezig bij de vergadering en sprak namens Suriname zijn dank uit voor dit historische moment. Jodensavanne is vanwege haar uitzonderlijke universele waarde opgenomen in de bijzondere Werelderfgoedlijst.
De site omvat onder andere de historische Joodse nederzetting met twee begraafplaatsen (Beth Haim en de Creoolse begraafplaats), de ruïne van de Beraha veSalom Synagoge, authentieke aanmeerplaatsen, bakstenen funderingen van woningen, restanten van een militaire post en het begin van het Kordonpad, evenals de Cassipora Begraafplaats aan de Surinamerivier, nabij de monding van de Cassiporakreek. Deze begraafplaats is de oudste authentieke en best geconserveerde Joodse begraafplaats in Suriname en de Amerika’s.
De internationale erkenning door Unesco komt 25 jaar nadat Jodensavanne op de Tentatieve Lijst van de Surinaamse regering werd geplaatst. Stichting Jodensavanne heeft sinds haar oprichting in 1971 doelgericht gewerkt aan het behoud, beheer en de bekendmaking van Jodensavanne, zowel nationaal als internationaal. Het is de eerste keer in 21 jaar dat een Surinaams erfgoed op deze lijst staat, met Paramaribo’s historische binnenstad als laatste vermelding in 2000 en het Centraal Suriname Natuurreservaat in 2000.
Het Nominatiedossier en het Management Plan werden in januari 2022 door de Surinaamse regering aan Unesco aangeboden, opgesteld door Stichting Jodensavanne met steun van diverse stakeholders, waaronder het dorpsbestuur van Redi Doti, talloze deskundigen en instituten, en financiële steun van de Nederlandse ambassade.