zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
0
(0)

Historische binnenstad krijgt opknapbeurt

lees ook ...

Nederland en Suriname bundelen krachten voor teruggave kolon...

Suriname en Nederland hebben afgesproken om samen te werken, om op het gebied van culturele samenwerking, aan de teruggave van objecten die tijdens de koloniale periode uit Suriname zijn meegenomen en...

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) deelde tijdens de persconferentie van vrijdag 18 februari, de stand van zaken van het lopend programma voor de rehabilitatie van onze historische binnenstad. Het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) is opgezet om onze historische binnenstad weer leven in te blazen.

PURP kwam tot stand door interventie van de Inter- Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB). Op 2 april 2017 werd er een leningsovereenkomst getekend van twintig miljoen Amerikaanse dollar voor de financiering van het nproject dat zal lopen tot begin van het jaar 2023.

Met de slogan ‘recharging the historic town’, legt het ministerie van minOWC het accent op de activiteiten van PURP die als doel hebben het doen herleven van onze historische binnenstad, het oude stadscentrum oftewel het ‘houten’ stadscentrum welke in 2002 door de Unesco is verklaard tot het werelderfgoed. De activiteiten van PURP worden beperkt tot vijf gebouwen die hoog op de agenda staan, waarvan twee behoren tot de Nationale Assemblee, drie van het ministerie van Justitie en Politie en van het ministerie van Sociale Zaken. Deze gebouwen bevinden maken deeel uit van de UNESCO World Heritage site.

Verder wordt de Waterkant vanaf het Waaggebouw tot en met het Fort Zeelandia heringericht. Het accent zal gelegd worden op het verfraaien van de binnen stad. STAS International is belast met het uitzetten van een strategisch plan om de gemeenschap te bereiken. De informatie zal dan verwerkt worden op de websites en socialmedia. Naast de gemeenschap zal de aandacht ook gericht worden op de belanghebbende en nieuwe investeerders.

“Het is van eminent belang dat de gemeenschap ook hiervan kennis draagt”, zegt onderdirecteur Clifton Braam van het directoraat Cultuur. Volgens de functionaris is het belangrijk dat de gemeenschap en vooral de Surinaamse jongeren een bepaalde culturele waarde hechten aan de historische binnenstad. Karin Refos, directeur communicatie van het project PURP, gaf aan dat de historische binnenstad te kampen heeft met een fysieke, sociale en economische achteruitgang. Dit kan met het blote oog gezien worden en de erfgoedgebouwen lopen het risico op vernietiging.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHistorische binnenstad krijgt opknapbeurt