Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Historisch moment voor Suriname:”Constitutioneel Hof eindelijk geïnstalleerd”

Geplaatst

op

Gloria Stirling, Voorzitter Constitutioneel Hof. Beeld Youtube

De instelling van het Constitutioneel Hof (CH) is een feit. Het instellen van een CH werd 45 jaar geleden in de Grondwet van Suriname opgenomen. Met het beëdigen van de leden van dit instituut is vandaag een historische mijlpaal bereikt. De beëdiging heeft vanmorgen plaatsgevonden in het presidentieel paleis door vicepresident Ashwin Adhin, die president Desi Bouterse verving. 

De belangrijkste taken van het CH zijn volgens artikel 144 lid 2 het toetsen van de inhoud van wetten of gedeelten daarvan aan de Grondwet en aan van toepassing zijnde overeenkomsten  met andere mogendheden en volkerenrechtelijke organisaties. Het beoordelen van de verenigbaarheid van besluiten van overheidsorganen met of meer der in hoofdstuk van vijf van de Grondwet genoemde grondrechten is ook een van de taken.

Volgens  vicepresident (vp) Adhin is het toe te juichen dat de leden deze belangrijke verantwoordelijkheid op zich hebben genomen in het belang van Suriname als natie. ‘’Suriname kijkt uit naar uw oordelen en oplossingen voor discutabele staatkundige zaken; vraagstukken welke om een juiste interpretatie vragen’’, aldus Adhin. Aan De Nationale Assemblee bracht de regeringsfunctionaris ook dank voor het verrichten van de voorbereidende activiteiten. De vp wenste de leden en plaatsvervangende leden het beste toe.

Het CH wordt voorgezeten door mr. Gloria Karg-Stirling. Ze heeft de beëdiging als plechtig moment ervaren en beseft dat met de installatie een zware taak op de schouders van haar en de leden rust. De CH-voorzitter is ervan overtuigd dat ze hun taken naar eer en geweten zullen uitvoeren.

Rechtstatelijkheid zal de enige leidraad zijn. Deze belangrijke dag ziet ze als een historische, omdat de wens van de grondwetgever na 45 jaar is vervuld. De samenstelling van het CH markeert een bijzonder moment gelet op de genderbalans binnen het team.

Het CH is een grondwettelijk onafhankelijk staatsrechtelijk orgaan en deze zal de beleving van de rechtsstaat verder tot grotere hoogten tillen. Volgens de voorzitter mag de samenleving ervan verzekerd zijn dat het Hof zijn grondwettelijke taken en bevoegdheden met uiterste zorgvuldigheid en objectiviteit zal uitvoeren. Bovendien zijn alle ogen op het CH gericht. 

Naast Karg-Stirling hebben verder zitting in de raad mr. Kenneth Amoksi (vicevoorzitter), mr.dr. Anoeradha Akkal-Ramautar (lid), mr. Rinette Djokarto (lid), mr. Maya Fokké-Manohar (lid), mr. Bien Sojo (plaatsvervangend lid), mr. Jornell Vinkwolk (plaatsvervangend lid), mr. Roy Chitanie (plaatsvervangend lid). Het lid Chitanie was niet aanwezig bij de installatie. Het CH heeft een zittingsduur van vijf jaar.

Culturu.com

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Harry van Novar

Goede zaak. Hopelijk zal dit hoge college ongestoord en onpartijdig haar toetsingswerk doen.
Succes.Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen