zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
0
(0)

Historie inheemsen mag nooit ontbreken bij Suriname museum

lees ook ...

Teleperformance opent derde pand in Suriname

Woensdag jongstleden opende Teleperformance feestelijke een derde pand in Suriname. De plaatselijke vertegenwoordiger van het bedrijf, Norbert van Liemt, verwacht een verdubbeling van arbeidsplaatsen ...

Een delegatie van de Stichting Suriname Museum onder leiding van voorzitter Jan Gerards bezocht woensdag de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). De organisatie is in Amsterdam bezig met het opzetten van een Surinaams Museum over de geschiedenis en bevolking van Suriname. Uiteraard mag de inheemse geschiedenis daarin nimmer ontbreken.

Behalve dat de stichting Inheemse organisaties bezoekt, oriënteert de organisatie zich ook in de dorpen. “Wij zijn nu in Suriname om van alle bevolkingsgroepen oral history (mondelinge geschiedenis) op te nemen voor het museum. Het is ook de bedoeling dat dit materiaal ter beschikking komt van Suriname. Het museum staat gepland om volgend jaar 25 november 2023 open te gaan”, zegt Gerards.

VIDS heeft afgesproken met de stichting dat het concept Suriname Museum gedeeld zal worden met de dorpsgemeenschappen. De mensen moeten ook de gelegenheid krijgen om hun visie en inzichten te delen over de onderwerpen en thema’s, die zij graag in zo’n museum belicht willen zien.

Behalve Gerards was ook Vincent Soekra en Ivette Forster van de Stichting Suriname Museum aanwezig bij het gesprek met VIDS-voorzitter Muriël Fernandes en directeur Cylene France van Bureau VIDS en Josee Artist (virtuele deelname).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHistorie inheemsen mag nooit ontbreken bij Suriname museum