dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
5
(2)

Hevige rukwinden en zware regenbuien op komst in Suriname

lees ook ...

Discipline en doorzettingsvermogen essentieel voor succes in...

Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op 15 september 2023 een project gelanceerd voor omscholing en bijscholing van werkzoekenden die tijdens de COVID-19-pandemie hun...

Er worden binnenkort nog hevigere rukwinden en zware regenbuien verwacht in Suriname. Momenteel zijn het Crisisteam Infrastructuur en Rampen (CIR) en de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) bezig voorbereidingen te treffen voor de natuurrampen die op komst zijn. Volgens de instanties is er voldoende aanleiding aanwezig om de gemeenschap te waarschuwen voor de hevige rukwinden, die binnenkort worden verwacht. Zij kunnen ook gepaard gaan met zware regenbuien.

Het ministerie van Openbare Werken (OW) blijft de samenleving op de hoogte houden door eenieder op tijd van de juiste informatie te voorzien.
Uit onderzoekingen en metingen is gebleken dat de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ) zich momenteel boven Suriname bevindt, welke regelmatig mede geactiveerd zal worden door langstrekkende golfstoringen en uitlopers van lagedrukgebieden.

De periode van mei-september wordt gekarakteriseerd door langstrekkende tropische golven (vanuit de westkust van Afrika). Verwacht wordt dat de tropische golven en orkanen heel actief zullen zijn dit jaar, vanwege de nu al geregistreerde hoge zeewatertemperatuur van de Tropische Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Caribische zee.

Toename onweersbuien
Zo nu en dan kan het heel erg droog en warm zijn, maar tot augustus van dit jaar zal de frequentie van onweersbuien blijven toenemen. Deze buien kunnen gepaard gaan met af en toe kortstondige rukwinden, waarna er ook windhoosontwikkeling kan plaatsvinden bij gunstige weersomstandigheden. Het orkaanseizoen begint in juni en eindigt in november.

De instanties geven verder mee dat windstoten zich ontwikkelen rondom buien, plotseling kunnen toeslaan en van windrichting veranderen, maar de echte zware windstoten treden op bij onweersbuien. Verder wordt gemeld dat tijdens een onweersbui de temperatuur plaatselijk kan dalen tot wel tien graden.

Advies
Bomen in de omgeving van huizen en wegen kunnen vormen een gevaar voor en tijdens stormachtige weersomstandigheden. Momenteel raakt Suriname geconfronteerd met veel neerslag met als gevolg dat de bodem volledig verzadigd raakt, hierdoor hebben bomen minder houvast en kunnen sneller omvallen. Controleer bomen in uw omgeving op oud hout of te lange takken die te dicht bij uw huis groeien en snoei waar nodig. Controleer of er zinkplaten los zitten en reinig jaarlijks de dakgoten.

Schuil nooit onder een boom bij een harde wind, takken kunnen afbreken en bomen kunnen ontwortelen. Blijf tijdens een storm binnenshuis en ga alleen naar buiten als het echt moet. Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd wegen geflankeerd door bomen. Parkeer je auto niet onder bomen. Als er hulp nodig is kan contact opgenomen worden met het NCCR via het nummer 114 of het Crisisteam Infrastructuur en Rampen van Openbare Werken via het bel- of appnummer 8989114.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHevige rukwinden en zware regenbuien op komst in Suriname