Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Het volk ingeroosterd

Geplaatst

op

Het door Overste Danielle Veira gepresenteerde thuisblijf-rooster zorgt voor veel verontwaardiging en ongemak bij de burgerij. Vanuit de burgerij is een veel gehoorde klacht dat men van het ene op het andere moment is overvallen met het alfabetisch rooster dat meteen de volgende dag, na op 7 juni te zijn afgekondigd is ingegaan. Niet elke huishouding was immers op dat moment al optimaal bevoorraad. En helaas zijn vandaag, 8 juni, alleen de huishoudingen A–E aan de beurt om inkopen en overige te gaan doen.

In Suriname bestaat al jaren de cultuur, om naar de winkel te gaan wanneer je daadwerkelijk wat nodig hebt of moet kopen. De Surinaamse huisvrouw bepaalt zelden een week van tevoren wat ze haar gezin te eten zal geven op elke dag van de week die voor haar ligt.

De mogelijkheid van online bestellen is er dan nog, echter moet men hiervoor ook het geld in huis hebben. En als men dat niet- of niet in voldoende mate heeft, zal men moeten wachten tot het alfabetisch rooster aangeeft dat men de straat op mag gaan. Immers, niet een ieder beschikt over een pinpas.

Gezien het feit dat velen zich nog gewoon over straat begeven zonder mond-en neus masker en men vaak ook vergeet om de 1,5 meter afstand in acht te nemen, vraagt men zich af of het niet effectiever zou zijn geweest om de politie te laten surveilleren bij de supermarkten, pompstations en overige lokaties die diensten verlenen, waar het publiek doorgaans veelvuldig gebruik van maakt om zo niet alleen het publiek, maar ook de winkeliers te dwingen zich aan de Covid-19 maatregelen te houden. Zo kon ook voorkomen worden wat tot gisteren nog te zien was: groepen die onbeschermd met elkaar staan te praten voor de winkels.    

Er zijn verder ook burgers die verplichtingen hebben naar behoeftige familieleden die niet inwonend zijn, ouderen die verzorgd moeten worden bijvoorbeeld.  Ook deze mensen zijn door het alfabetisch rooster overvallen, maar zullen hun ouderen moeilijk in de steek kunnen laten.

 Landbouwers die percelen beplanten op verschillende lokaties zien zich nu geconfronteerd met het probleem dat ze niet elke dag naar hun gewassen kunnen gaan. Deze kunnen vernield of gestolen worden en dat in een periode waarin vanwege de overheid is aangegeven dat men veel groenten moet eten.

Voorts zijn er ook mensen die dieren houden op een andere lokatie dan waarop zij woonachtig zijn, vaak voor commerciële doeleinden, die voor de verzorging van de dieren dagelijks naar de lokatie moeten kunnen gaan.

De mogelijkheid om dispensatie  aan te vragen is weliswaar aanwezig  voor genoemde groepen, echter brengt dit weer extra geloop met zich mee en vanwege de wijze van afhandeling ook weer onnodig contact tussen mensen, aangezien men zich persoonlijk moet begeven naar het Kabinet van de President voor de aanvraag en daarna weer voor het ophalen. En dit in een tijd van vergevorderde digitalisering. Zou het niet efficiënter zijn geweest vraagt men zich af, om de aanvraag te kunnen mailen en de dispensatie dan ook weer toegemaild te kunnen krijgen?

Vanuit de overheid is het volk aangemoedigd om meer te gaan bewegen. Echter maakt het rooster het onmogelijk om buitenshuis te gaan sporten. Lopen, rennen en fietsen behoren namelijk tot de meest beoefende manieren van lichaamsbeweging in de woonwijken.  

Een ieder is zich ervan bewust dat verspreiding van het virus moet worden tegen gegaan. Maar bij het treffen van de maatregelen had men best wel rekening kunnen houden met het feit, dat het volk al behoorlijk gebukt gaat onder de gevolgen die de het coronavirus reeds heeft gehad. Allereerst de angst voor deze onbekende ziekte en het feit dat het binnen korte tijd de dood tot gevolg kan hebben. Verder zijn velen hun baan kwijtgeraakt. Het thuis moeten zitten op zich, terwijl de meesten  het liefst gewoon naar school willen en naar het werk. Voorts ook het ongemak van in de rij staan bij de winkels en op andere lokaties.

De verdere verscherping van de Covid-19 maatregelen is tevens een teleurstelling voor diegenen die de reeds getroffen maatregelen wel hebben nageleefd.

Culturu.com   

5 Reacties
5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rik
maandag 8 juni 2020 17:08

Laten ze naar Nederland kijken eerst aankondigen dat vanaf zo een dag . Geef de mensen de kans om eten voor een paar dagen op te slaan. Mensen die geenvwster hebben geen koelkast hoe gaan ze doen.

Konsensi
maandag 8 juni 2020 17:24

Onbegrijpelijk zoals dit plotseling op je bord komt. Van het een op andere moment zit je opgesloten. Ikzelf heb hier geen rekening mee gehouden en kan volgens het alfabetisch systeem pas as vrijdag naar de winkel voor boodschappen. Mevrouw Veira is boos geworden. En heeft ons nu aan de ketting gelegd. Zo komt dit nu op me over. Het word echter heel moeilijk om gedurende 2 weken dit vol te houden. Met de levensgrote kans dat ze dit na 2 weken, nog een keer verlengd. Mijn advies aan haar en de samenleving is om de richtlijnen volgens de who te… Lees verder »

Troy
maandag 8 juni 2020 17:33

Het is helemaal niet goed geregeld geef mensen de kans om voedsel medicijnen te regelen voor een week. Niets werkt goed avondklok heeft niet geholpen waarom zou je avond uren binnen moeten blijven en middag op straat. In de middag kan je toch ook besmet worden ? Wie is weer de dupe? Het volk. Jullie straf dat jullie verkeerd hebben gestemd. Hihi. Ik heb NDP gestemd maar nu heb ik straf .. Honger

Wisk
maandag 8 juni 2020 19:14

Als de regering dit land niet had uitgeplunderd dan zou het wel wat beter gaan in dit land. De prijzen zouden niet zo stijgen in de winkels en een ieder zou wat inkopen kunnen doen voor een aantal dagen of weken. Ik vindt dat de mensen zelf hebn gezorgd dat de covid team zo een besluit heeft genomen. En het is niet plotseling gebeurd. De covid team had al 2 dagen van te voren gezegt dat de maatregelen vescherpt wordt, want lockdown was vanaf 18.00 uur tot 6 uur en een heleboel mensen die na 6 uur s’avonds ook nog… Lees verder »

Barbara
maandag 8 juni 2020 20:04

Je moet voorbeeld nemen bij andere landen. Zelf Nederland keek hoe anderen het deden. Suriname moet iedereen de kans geven inkopen te doen voor 2 weken. Strak 2 weken iedereen binnen. Zo alleen kan je winnen.Advertentie

Suriname

Opnieuw een coronadode in Suriname;teller op 18

Geplaatst

op

Coronavirus Test

Zojuist is de 18de coronadode genoteerd in Suriname. Door het COVID-19-team zijn er nog geen nadere details bekendgemaakt. Vernomen wordt dat het om een Braziliaanse goudzoeker gaat.

Voor vandaag alleen zijn er 27 nieuwe geïnfecteerden erbij gekomen. De teller van de actieve gevallen is naar 227 geklommen. Het aantal genezen verklaarde personen is gestegen naar 481. Momenteel liggen er 4 personen op de Intensive Care Unit.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Rijexamen vanaf maandag 20 juli weer mogelijk

Geplaatst

op

Unnamed

Vanaf maandag 20 juli 2020 is het weer mogelijk rijexamens af te leggen. Dit heeft het hoofd van de afdeling rijexamen de gemeenschap meegedeeld. De rijexamens zijn vanaf 16 maart 2020 wegens de covid-19 pandemie stopgezet.

Met uitzondering van het praktisch deel van het examen voor categorie C (vrachtwagen), zullen alle andere rijexamens worden afgenomen, met in achtneming van de covid-19 maatregelen.

De kandidaten, die reeds een examendatum hadden zullen in eerste instantie in de gelegenheid worden gesteld hun examens af te leggen. De zogenaamde L.K. kandidaten zullen ook in de eerste fase van de opstarting in de gelegenheid worden gesteld om examens af te leggen.

Aan alle belanghebbenden wordt gevraagd gevolg te geven aan het dragen van mondkapjes, het ontsmetten van de handen en mogelijk het meten van de lichaamstemperatuur, alvorens de examenlocaties te betreden.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen