dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
5
(1)

Het Matawaigebied heeft nu eindelijk ook openbaar vervoer

lees ook ...

OWOS houdt aanhoudende vergaderingen na conflict met EBS-dir...

OWOS, de vakbond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft aangekondigd voor onbepaalde tijd te blijven vergaderen. De bond, gesteund door de vakcentrale Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV), hee...

Het Matawai gebied, dat geen openbaar vervoer had eerder, heeft nu twee busroutes die twee keer per week onderhouden zullen worden. De busroutes Paramaribo-Pusugrunu vice versa en Paramaribo-Nieuw Jacobkondre vice versa zijn op donderdag 13 april jongstleden ingesteld bij het districtscommissariaat Sipaliwini aan de zwartenhovenbrugstraat.

De bussen zullen vrijdags en zondags één rit rijden naar het gebied en terug. Districts- commissaris Walter Bonjaski van de Boven-Saramacca liet weten dat dit een wens was van de bewoners van het Matawai gebied. Hij wees erop dat de nood heel erg hoog was in het gebied. Omdat er geen openbaar vervoer in het gebied was, moesten mensen duizenden SRD’s neertellen voor de taxi als zij naar de stad wilden komen. Met de nieuwe busroutes, die onderdeel zijn van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), moet er maar SRD200 per rit worden betaald.

De Granman van Matawai Lesley Valentijn zegt dat het altijd zijn droom is geweest om het gebied te ontsluiten, sinds hij in 2011 in deze functie is benoemd. Hij drukte de Matawai gemeenschap op het hart om zuinig om te gaan met de bus en geen vracht mee te nemen in de bus. De bus moet naar zijn zeggen lang meegaan. Tegelijkertijd deed hij ook een beroep op de centrale overheid om te zorgen voor een vrachtauto, zodat mensen in het gebied de producten die ze ten verkoop willen aanbieden, tegen een redelijke prijs kunnen laten vervoeren.

De granman en de districtscommissaris spraken van een historisch moment voor het Matawai gebied. Ze wezen er ook op dat in bepaalde tijden van het jaar de bussen moeilijk door de weg zullen kunnen. Ze roepen daarom de DR-leden en de RR-leden op om de slechte weggedeelten zo vroeg mogelijk te rapporteren, zodat die aangepakt kan worden en er geen stremming van het busvervoer naar het gebied plaatsvind.

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) zei dat zij enkele maanden geleden samen met een team uit het Matawai gebied de verschillende knelpunten onder de aandacht van de vicepresident heeft gebracht. Ze is daarom blij dat het probleem  van het ontbrekend openbaar vervoer nu is opgelost.

Ook vice-president Ronnie Brunswijk was aanwezig bij de ingebruikname van de busroutes. Hij gaf aan verheugd te zijn met deze ontwikkeling en dat er vanuit de overheid verder gewerkt zal worden aan het lenigen van de noden in het gebied.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameHet Matawaigebied heeft nu eindelijk ook openbaar vervoer