donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
3
(2)

Het is geen Verleden, 08-12-’82

lees ook ...

Nationaal Leger versterkt met Franse militaire steun ter waa...

In het kader van een langdurige defensie samenwerking met Frankrijk heeft het Surinaams Nationaal Leger militair materieel ontvangen ter waarde van een miljoen euro. Op 15 september 2023 vond de offic...

De documentairefilm van omroep HUMAN geregisseerd door de Surinaams-Nederlandse Ida Does is geselecteerd om vertoond te worden op internationale filmfestivals door CaribbeanTales International Filmfestival in Toronto, het Trinidad+Tobago FilmFestival in Port of Spain en Tobago, het Playa Film Festival op Aruba, en het Amazonia and Caribbean International Documentary Film Festival (FIFAC) in Saint Laurent du Maroni in Frans-Guyana.

Op 08 december 2022 ging ‘It is not Past 08 12 1982 met Noraly Beyer in première. Veertig jaar na de afschuwelijke decembermoorden werd de documentaire vertoond op zowel de Nederlandse als de Surinaamse televisie. De film is officieel in het Engels vertaald.

Noraly Beyer was op 8 december 1982 nieuwspresentator bij de STVS. In de documentaire neemt zij ons mee naar de nacht ’waarop zij haar onschuld verloor’. In de film onderzoekt zij de decembermoorden in zowel Suriname als Nederland. Ze sprak ook met John Dugard, die hoogleraar is en vele mensenrechtenprocessen heeft geleid.  Deze mensenrechtenexpert uit Zuid-Afrika heeft de folteringen en moorden van 8 december 1982 betiteld als misdaden tegen de menselijkheid. Zij laat in de documentaire ook aan het woord studenten van de Anton de Kom Universiteit en hedendaagse kunstenaars.

Bron: Starnieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandHet is geen Verleden, 08-12-'82