dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
5
(1)

‘Het inheemse stereotype hebben we eigenlijk verbroken’

lees ook ...

Ministers informed of the CFATF process’s priorities a...

Prior to November, Suriname was required to have carried out a number of the recommendations and action items outlined in the CFATF's Mutual Evaluation Report (MER) on the nation. The document contain...

Stichting Mulokot heeft zich vanaf de oprichting op 13 april 2018 ingezet voor de Wayana gemeenschappen in Suriname. De stichting heeft een goede reputatie opgebouwd door internationale organisaties, die gericht zijn op de ontwikkeling van inheemsen zoals Nia Tero en andere instanties in Amerika, alsook de Verenigde Naties.

“Mensen hadden gezegd dat we het niet zouden kunnen, omdat we de kennis niet hadden of omdat we inheemsen zijn, maar dat beeld hebben we eigenlijk verbroken”, dit zegt Jupta Itoewaki, de oprichter en voorzitter van de stichting. Wayana’s, en  andere inheemsen hebben bewezen dat ze het kunnen. “De bewijzen zijn geleverd, de projecten lopen, mensen hebben kennis opgedaan. De Wayana-gemeenschappen hebben een driejarenvisie kunnen formuleren waar we naar toe willen en welke ontwikkelingen we willen hebben voor die gemeenschappen”,  deelt Itoewaki mee. “Het was niet altijd even makkelijk. We hebben zeker uitdagende perioden gehad. Gelukkig hebben we tot nu toe flexibele donoren gehad die rekening houden met cultuurverschillen en dat het bespreken van sommige zaken lang kan duren voordat er iets kan worden gedaan.”

De Wayana-gemeenschap woont in een groot deel van het Amazonegebied en de stam komt ook voor in Suriname, Frans-Guyana en Brazilië. In Suriname zijn de Wayana’s vooral langs de Lawa-, Litanie-, Oelemarie- en Boven-Tapanahonyrivier. Het aantal is naar schatting achthonderd tot duizend die af en aan tussen Brazilië en Frans-Guyana reizen. Wij hebben drie Wayana-dorpen: Apetina, Palumeu en Kawemhakan. “Helaas komen in deze gebieden ook goudzoekers voor die onze traditionele levensstijl verstoren”, vertelt Itoewaki. De gevolgen van goudwinning en houtkap dwongen de Wayana-gemeenschappen in het gebied op zoek te gaan naar andere overlevingsmethoden. “Vissen kunnen we niet want onze wateren zitten vol kwik. Daarom zijn wij onze eigen fish farm gestart” geeft hij aan.

Ook moet landbouw anders worden uitgeoefend, omdat de woongebieden zijn verstoord door goudzoekers. “We moeten hoe dan ook voorzien in voedsel. We zijn gedwongen anders te leren leven of overleven in ons eigen woongebied. Ja, de kans is groot dat bepaalde traditionele leefwijzen hierdoor verloren gaan, maar wat kan je anders? We zijn ons ervan bewust dat we in een andere tijd leven en zaken globaliseren en dat we ons moeten aanpassen. Maar dit moet niet onder dwang gebeuren, anders is dat mensenrechtenschending.” beklaagt hij zich

Als inheemse organisatie zou  Mulokot samen met anderen zelf moeten kunnen kiezen met welke mondiale ontwikkelingen de Wayana mee wil gaan. “Soms is het erg moeilijk om die balans te vinden, want iedereen heeft een andere definitie voor ontwikkeling. Wat voor mij prioriteit is, hoeft dat voor een andere niet te zijn”, dit is de ervaring van Itoewaki. De voorzitter verwijt de overheid “absoluut geen rekening te houden” met de ontwikkeling van inheemsen. “We moeten ons steeds aanpassen, want los van het feit dat er geen beleid is, zijn er ook geen handvatten om ons te beschermen, terwijl dat wel zou moeten. Suriname heeft de Declaratie van Inheemse Rechten getekend, maar rechterlijke uitspraken worden niet nageleefd.” Als dat zou gebeuren zou de kans groot zijn dat het makkelijker voor de inheemsen zou zijn om zich aan te passen.

De gemeenschappen zijn zelfvoorzienend in voedsel. Ook zijn er  tal van projecten in de startblokken of al in uitvoering, om ontwikkeling te brengen. “We hopen over twee maanden in Anapaike door zonnepanelen 1x24uur stroom te hebben. Ook ons educatiesysteem is begonnen. De scholen die sinds de Binnenlandse Oorlog zijn gesloten, geven nu Nederlandse les aan ongeveer dertig kinderen en op een later tijdstip volgt Engels. Er zijn genoeg zaken die moeten worden opgepakt, maar we komen er zoetjes aan wel. We proberen daarbij ook andere inheemse gemeenschappen te helpen.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Het inheemse stereotype hebben we eigenlijk verbroken'